KISAS KELİMESİ (1) PDF 
Salı, 07 Temmuz 2020 00:00

KISAS KELİMESİ (1)

Sayın hocam hayırlı sabahlar, Kur’an’da kısas kelimesi geçiyor, acaba misal demek mi olan bir olay mı yoksa olacak bir olay mı anlatıyor, mümkünse, saygı ve selamlarımla... 

Cevap: Bakara Suresinin 178-179'ncu âyetlerinde şöyle buyurulur: “178- Ey inananlar, öldürmelerde kısâs size farz kılındı (kātilin de öldürülmesi gerekir). Hüre hür, köleye köle, kadına kadın. Kardeşi tarafından kısmen affedilen kimse, örfe uyup o(affeden kardeşi)ne güzelce(diyeti) ödemelidir! Bu, Rabbiniz tarafından bir hafifletme ve acımadır. Kim bundan sonra da saldırıya kalkarsa artık onun için acı bir azâb vardır. 179- Ey akıl sâhibleri, kısâsta sizin için hayât vardır, böylece korunursunuz."

قِصاص (Kısâs): İz sürmek, peşinden gitmek anlamındaki قَصّ (kass) kökünden gelen kısas, dökülen kanı kaved ile izlemek, kana kanla karşılık vermek, saldırıya misliyle mukabele etmek demektir. Âyette katîl’in çoğulu olan el-katlâ (القتلي) ise öldürülenler demektir. العفو (el-‘afv) dilde birkaç mânâya gelir. Burada vermek ve düşürmek anlamı uygundur.

Âyetin mânâsı: Ey inananlar öldürülenin “kātiline kısas yapma­nız size farz kılındı. Birini öldüren kimse de Kur'ân hükmüne göre öldürülür. İşte haksız yere adam öldürenin öldürülmesine kısas denilir. Âyette kısas uygulamasında haksızlık edilmemesi emredilir. Hür bir insan, hür insanı öldürdüğü zaman yalnız o hürrü öldürün; köle, köleyi öldürdüğü zaman da yalnız onu öldürün. Kadına karşılık da sadece kātil kadını öldürün. Hür yerine birçok hür, köle yerine hür; kadın yerine erkek öldürmeyin. Öldüren kim ise sadece onu öldürün.

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş