Evliya ile sohbet yüz yıl ibadete bedelmiş *** Mesaiye kalmadan mesai dışı ücreti almak helâl mi?

Evliya ile sohbet yüz yıl ibadete bedelmiş

Hocam geçen günlerde bir dergide ….'nu ziyarete gelen bir zat ile fotoğrafının altında şöyle bir yorum gördüm. ''hoca efendiye bu ziyaret (ya da bu tarz ziyaretler ) adeta mevlananın şu sözünü haklı çıkarır nitelikte: Evliya ile bir anlık sohbet yüz yıl riyasız ibadetten hayırlıdır.'

Soru 1: Günümüzde evliya var mıdır? Bu zat evliya mıdır? Keramet göstermiş midir?

Soru 2: Mevlananın böyle bir sözü var mı? Kaldı ki olsa bile bu söz size de biraz şirk kokusu hissettirdi mi? Şimdiden Allah razı olsun... Yasin Y.

Cevap: Benim bildiğim kadarıyla sözünü ettiğiniz zat öyle âlim veya ermiş bir insan değildir. Ancak erdirmişlerdir. Kaldı ki Mevlânâ öyle bir söz söylemiş olsa bile dini bir değer taşımaz. Ancak Peygamber'in sözü dini nitelik taşır. Böyle bir sözün geçerliliği olamaz. Peygamber de böyle bir söz söylemez. Peygamber zamanında bugünkü anlamda âlim tabiri de yoktu. Âlim Allah'ı bilen, O'nun aşkında yücelmiş olandır. İrfan sahibidir. Âlim ile sohbet niçin yüz yıl ibadete bedel olsun? Böyle bir söz şirk değilse artık başka şirk var mı?

 

Mesaiye kalmadan mesai dışı ücreti almak helâl mi?

Sayın Hocam; size emin olamadığım bir konuda danışmak istiyorum. Ben bir devlet kurumunda memur olarak görev yapmaktayım. Devlet bize her ay, fazla mesai yapmamız karşılığında, maaş haricinde, bir miktar para ödüyor. Ancak biz dairecek, Müdürümüzün bilgisi dâhilinde, hiç mesaiye kalmadığımız halde bu paraları her ay alıyoruz. Vicdanımızı da şöyle düşüncelerle rahatlatıyoruz: "zaten çok önemli bir iş olsa mutlaka mesaiye kalırız, kalmayacağız demeyiz."

"Devlet zaten bu parayı bize maaşlarımızı iyileştirme amacıyla veriyor"...gibi. Ben de 2 yıldır bu paraları her ay alıyorum. Ancak; ben, bu paraları alarak "yetim hakkı" yiyip yemediğimi merak ediyorum. Çünkü sonuçta hak etmeden alıyoruz bu paraları, hem de her kuruşunda yetimin hakkının olduğunu söylediğimiz devletten. Mesaiye kimse kalmadığı için kalma imkânım yok. Sizce ne yapmalıyım? Hiç almamalı mıyım? Eğer yetim hakkına giriyorsa, şimdiye kadar aldıklarım ne olacak? Bu konuda değerli fikirlerinizi merak ediyorum. Saygılarımla

Cevap: Devletin mesai harici çalışma için ödediği para ancak o şartla alınır. Mesaiye kalmadan mesai dışı para almak elbette helâl olmaz. Ama bunu devlet bile bile sırf çalışanların maaşını yükseltmek için, böyle bir ad altında para ödüyorsa o takdirde alınan ücret helâl olur. Bu husus sizin ve arkadaşlarınızın inanç ve takdirine kalmıştır. Vicdanınız rahat ediyorsa alırsınız. Etmiyorsa almazsınız. Peygamberimiz: “Müftüler fetva verse de sen yine vicdanına danış!” buyurmuştur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş