Bankadan aldığım faiz helal mi? *** Gayrimüslim ile ticari ilişki

Bankadan aldığım faiz helal mi?

Sayın Hocam... Ben 26 yıl bir kamu bankasında çalışarak 2008 yılında emekli oldum. Bir miktar birikmişimle ikramiyemi vadeli bir hesaba yatırdım. Bankada bulunan paramdan gelen faizle ev kiramı ve diğer giderlerimi karşılamaya çalışıyorum. Dini bütün bir kişiyim. Buradan aldığım faiz beni rahatsız ediyor ama elimden başka bir şey gelmiyor. Ne yapmam gerektiği hakkında beni bilgilendirir misiniz? Çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla... O. T.

Cevap: Bu sorunun cevabını da 1001 Soruda İslâm adlı kitabımdan aktarıyorum:

Bir kere enflasyon oranında alınan fazlalık, gerçek faiz değildir. Hiç kimse bu yıl 80 lira koyup bir yıl sonra 70 lira almak istemez. Bunun mantığı da olamaz. Ayrıca Kur’ân’ın yasakladığı faiz, ihtiyaç içinde bulunan yoksul insana verilen ödünç paradan alınan reel, hattâ kat kat faizdir. Kur’ân’ın indiği dönemde banka sistemi yok, fukarayı sömüren tefecilik sistemi vardı. Kur’ân tefeciliği yasaklamıştır. Çünkü tefecilik, geniş halk kütlelerini sömürmektir. Ama bugün bankacılık, modern ekonominin gereklerindendir. Burada karşılıklı para kazanma var. Bankaya parasını yatıran, bir süre sonra bir miktar gelir sağlar, banka da onu kredi olarak verip gelir sağlar. Karşılıklı kazancın olduğu yerde zarara uğrayan olmadığına göre Kur’ân niçin bunu yasaklasın? Kur’ân’ın ribayı yani tefeciliği yasaklamasındaki neden, yoksul halkın sömürülmesini önlemektir.

Banka kredisi ile ev, araba almak da karşılıklı menfaate dayanan yasal işlemlerdir. Devletin çıkardığı yasalarla kurulan ekonomik sistemi haram saymak, Kur’ân’ın ruhuna aykırıdır. Çünkü Kur’ân buyruk sahibine yani devlete itâati emretmektedir. Devlet de halkın zararına olan yasalar çıkarmaz ve bunları uygulamaz. Yasaları çıkaran kim? Milletin temsilcileri. Millet öyle istiyorsa, kamunun istediği şey niçin haram olsun? Artık bu uygulanması mümkün olmayan hayali düşünceleri bırakmak, kendimizi yenilemek zorundayız. Yoksa çağın gerisinde yaşamaya devam ederiz. Akif'in deyişiyle:

 

Doğrudan doğruya Kur'ân'dan alıp ilhamı, 

Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm'ı

 

Gayrimüslim ile ticari ilişki

Allah’ın, Peygamberinin selamı üzerinize olsun sevgili hocam, Ben 2001 yılından beri Amerika'daki bir yazılım evi için dini içerikli oyunların geliştirilmesi için teknik olarak hizmet vermekte ve bu hizmetimin karşılığında onlardan ücret almaktayım.

Geliştirilen bilgisayar oyunları Hıristiyanlığın temelini anlatan oyunlar olup, Amerika'nın 51 eyaletinde bulunan kendi dini okullarında dağıtılmaktadır. Yaptığı­mız bir işten örnek vermem gerekirse; Hz Yusuf'un kıssasını anlatan bir oyun yapmıştık. Ben oyunun programlanmasında ve grafik işlerinde çalıştım. Yüce dinimiz İslam açısından kazancım helal midir?

Teknik olarak programlarında hizmet verdiğim ürünlerin satışından % olarak kar payından kazanç elde etmem helal midir? Yüce dinimiz İslam'ın yüceliğini çocuklara anlatmaya ve onların gönüllerinde aşılamaya çalışan 3 boyutlu; örneğin Nuh. (a.s) kıssasını anlatan; bir oyun yapıp bunun ticaretini yapsam helal olur mu?

Hocam 32 senelik ömrümün 20 senesini boşa geçirdiğimi düşünüyorum. Geri kalan ömrümüzü de dinimize uygun olarak yaşamayı Allah'ın Resulüne uygun ümmet olarak geçirmeyi kendim ve ailem için canı gönülden isteyen cahil bir müslümanım. 5 vakit namaz kılmaya ve dinimizin gereklerini yeni yeni yapmaya başladım. Kazancımın helal olup olmadığı konusunda beni bilgilendirirseniz çok sevineceğim.

Allah sizden binlerce kez razı olsun. Denizhan Y.

Cevap: 1, İslama aykırı olmayan, Hıristiyan inanç ve öykülerinin yapımında veya yazılımında çalışmanızda bir sakınca yoktur. Aldığınız ücret helaldir. Ancak İsa’yı Allahın oğlu veya Allahın bir parçası olarak gösteren anlatımlara hizmet vermeniz caiz değildir. Böyle şeylerden uzak durmanız gerekir, fakat Nuh kıssası Yusuf kıssası gibi öyküler ilahi kitapların ortak konularıdır, bunların yapımında çalışmanızda sakınca yoktur.

Dünya geçicidir, ne kadar paran olsa Ahirette bunun faydası yoktur, İslam’ın emirlerini uygularsanız dünyada da Ahirette de mutlu olursunuz. Allah yardımcınız olsun.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş