RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (3)
Pazar, 19 Nisan 2020 00:00

RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (3)

(...dünden devam)

Yine yüce Allah:“Ey mutmain olan nefis, Râzı edici ve râzı edilmiş olarak Rabbine dön! Kullarım arasına katıl, cennetime gir!” (Fecr: 10/27-30), diye hitâb etmiştir. Demek ki bedenden ayrılan iyi ruh, iyi kulların arasına katılarak cennete girecektir. Sahâbe ve tâbiûndan birçokları, bu hitâbın, bedenden ayrılan ruha olduğunu söylemişlerdir. Gerçi bu hitâbın, âhirette ruha yapılacağını söyleyenler varsa da âhirette söylenmesi, bedenden ayrılan ruha söylenmesine mâni değildir. Kaldı ki âyetin sözgelimi, hitabın, hemen bedenden ayrılan ruha olacağını göstermektedir. Vâkıa suresinin 83-99'ncu âyetleri de bedenden ayrılan ruhun durumunu anlatmaktadır. Buna göre bedenden ayrılan ruh, ya cennete veya cehenneme gider.

“Rabbimiz Allah’tır deyip sonra doğru olanların üzerine melekler iner: Korkmayın, üzülmeyin, size söz verilen cennetle sevinin (derler).” (Fussulet, 61/30) Bu âyette bildirildiği üzere meleklerin inip ruha cenneti müjdelemesi, hem ölüm sırasında, hem kabirde, hem de kıyamette yeniden dirilme sırasında olabilir. Âhiret hayatının ilk müjdesi ölüm sırasındadır. Nitekim Ebu Hürey­re’nin rivayet ettiği hadiste meleğin ruhu bedenden alırken ona: “Ravh ve reyhanla (rahat ve huzur ile), kızmayan Rabbin ile sevin!” diye müjde verdiği ifade edilmiştir (İbn Mâce, Zühd, 31; İbn Hanbel, Müsned: 6/140).

Hz. Peygamber (s.a.v.)in çeşitli yollarla gelen hadislerinde müminlerin ruhlarının yeşil kuşlar şekline, ya da yeşil kuşların içinde girip cennetin ağaçlarına kondukları, cennetin meyvelerinden yedikleri açıklanmıştır. Abdullah b. Mes'ûd, Âl-i İmran suresinin 196. âyeti münasebetiyle: “Allah yolunda öldürülen ruhları, yeşil kuşların içindedir. Onların arşa asılı kandilleri vardır. Cennetin diledikleri yerinde gidip otlarlar. Sonra o kandillere gelirler. Rableri onlara yukarıdan bakar:

Bir şey istiyor musunuz? der.

Daha ne isteyelim, cennetin dilediğimiz yerinde gezip otluyoruz, derler.

Yüce Allah, üç defa böyle sorar. Bakarlar ki kendilerine sürekli böyle sorulacak.

Ya Rabbi, ruhlarımızı bedenlerimize döndürmeni istiyoruz ki senin yolunda bir kez daha öldürülelim.

Yüce Allah bakar ki bir dilekleri yok, (halleri üzerine) bırakılırlar.” (Müslim, İmâret, B. 33, h. 121; Tirmizî, Tefsîr, Sure: 3, h. 3011; İbn Mâce, Cihâd, 16.)

(devamı yarın..)