RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (2)
Cumartesi, 18 Nisan 2020 00:00

RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (2)

(...dünden devam)

Bu ifade, insan nefsinin, şu görünen fiziksel cisimden ayrı bir şey olduğunu, asıl insan denen şeyin rûh olduğunu gösteriyor. Ölümle nefis (rûh), fizik bedeni terk ediyor, melekler onu elleriyle alıp götürüyorlar.

Ölüm, Ruhun bedenle tüm ilişkilerini kesmesidir. Ruhun ilişkisini kestiği beden ölür ama ruhun kendisi ölmez. Çünkü ruh ölümsüz olarak yaratılmıştır. Ruhun ölmediğini, kendine mahsus âlemde yaşadığını Kur'ân ve Hadisler vurgulamaktadır.

Musa’yı zalim Firavun’un şerrinden koruyan Cenabı Hak, helâk ettiği Firavun’un ölümünden sonraki halini şöyle anlatıyor: Allah onu (Mûsâ’yı), onların kurdukları tuzakların kötülüklerinden korudu ve Firavun âilesini, azâbın en kötüsü kuşattı: Ateş! Sabah akşam ona sunulurlar. Kıyâmet koptuğu gün de: "Firavun âilesini azâbın en çetinine sokun!" (denilir). (Mü'min: 45/46)

İmdi öldükten sonra Firavun, sabah akşam ateş azabına uğratıldığına göre demek ki Firavun’un ruhu yok olmamış yahut uyumamıştır. Uyusa veya yok olsa Ateş azabından haberi olmaz. Hadîs-i şerifte de kabrin ya Cennet bahçelerinden bir bahçe veya Cehennem çukurlarından bir çukur olduğu buyurulmuştur.

Ebu Amr b. Abdulberr, Abdullah bn Ömer’in rivayet ettiği: “Biriniz öldüğü zaman ona, sabah akşam oturacağı yer gösterilir. Cennet ehlinden ise cennet ehlindendir, cehennem ehlinden ise cehennem ehlindendir. Ona: 'Sen kıyamet gününde tekrar diriltinceye kadar oturacağın yer burasıdır’ denilir.” meâlindeki hadisin şerhinde şöyle diyor:

“Ruhların, kabirlerinin çevresinde olduğunu söyleyenler, bu hadise dayanmışlardır. Bu en doğru görüştür. Çünkü bu mealde olan hadislerin senedi daha sağlamdır. Fakat bu söylem, Mâlik’in dediği gibi ruhların, kabirlerinin çevresinden hiç ayrılmayacakları anlamına gelmez. hadislere göre ruhlar, diledikleri yerlere giderler.”

Ruhların, cennet veya cehennemde olduğunu söyleyenler: “Ya can boğaza dayandığı zaman? Ki o zaman siz (can çekişen kimseye) bakar durursunuz. Biz ona sizden daha yakınız, fakat siz göremezsiniz. Eğer cezalandırılmayacak iseniz, onu geri döndürsenize! O, Allah’a yaklaştırılanlardan ise ona rahatlık, güzel rızık ve nimet cenneti var. Eğer sağcılar (amel defteri sağ tarafından verilen) ise,’(Ey eylem kütüğü sağından verilen), sana sağcılardan selam!’Ama yalanlayıcı sapıklardan ise (ona da) kaynar sudan bir ziyafet ve cehenneme atılma var. Kesin gerçek budur işte.” (Vâkıa: 46/83-99), âyetlerine dayanırlar.

(devamı yarın..)