AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (6)
Cumartesi, 04 Nisan 2020 00:00

AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (6)

(...dünden devam)

Abdullah ibn Mes‘ûd (ra) diyor ki: “Allah’ın Elçisi (sav)e sordum:

– Hangi eylem (Allah katında) daha üstündür?

– Vaktinde kılınan namaz, dedi.

– Sonra hangisi? dedim.

– Ana babaya iyilik, dedi.

– Sonra hangisi? dedim.

– Allah yolunda cihâd, dedi. Allah’ın Elçisi (sav) bunları bana söyledi, eğer sormağa devam etseydim, daha da söyleyecekti.”

Talha ibn Mu‘âviye es-Sülemî diyor ki: “Peygamber(sav)e geldim:

– Ey Allah’ın Elçisi, ben Allah yolunda cihâda gitmek istiyorum, dedim.

– Annen sağ mı? dedi.

– Evet, dedim.

– Ayağına sarıl, işte cennet oradadır, buyurdu.”

Başka bir rivayette de Allah’ın Elçisi: “İhtiyarlık zamanlarında annesine, babasına yahut bunlardan yalnız birine yetiştiği halde bunların rızasını kazanarak cennete gire­meyen kimsenin burnu yerlerde sürünsün!”, “Cennet annelerin ayakları altındadır!” bu­yurmuştur.

İşte Allah Elçisinin sözlerine gönülden bağlı olan mü’minler, annelerini, babalarını bir damın deliğinde yapayalnız bırakmazlar. Hattâ onlara hizmet etme fırsatını verdiği için Allah’a şükreder, onlara hizmette kusur etmezler.

Allah’a Kulluk, ana babaya iyilik dinlerin ortak ya­sası­dır:

"Biz İsrâîl oğullarından şöyle söz almıştık: Allah’tan başkasına kulluk etmeye­ceksiniz, anaya-babaya, yakınlara, yetîmlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin!” (Bakara: 83)

İlâhî Kitaplarda Allah’a kulluk emrinden sonra ana babaya iyiliğin vurgulanması, ana baba hakkının önemini gösterir. Allah’tan sonra insanın üzerinde en çok hakkı olanlar, ana babasıdır.

Allah’ı bir bilip O’na kulluk etmek nasıl önemli ise, ana babaya iyilik etmek de öyle önemlidir. Çünkü Allah insanın yaratıcısı, ana baba da yaratmanın sebepleridir. İnsanı besleyen, rızıklan­dıran Allah, yetiştiren, eğiten, şefkatle koruyup büyüten ana babadır. Bu bakımdan her şeyin başında Allah’ın birliğini tanıyıp O’na kulluk etmek, sonra da ana babaya iyilik etmek lâzımdır. Hz. Peygamber (sav) üç defa: “Burnu yerde sürünsün!” demiş. “Kimin yâ Resulallah?” diye sormuşlar. “İhtiyar ana babasından biri yahut her ikisi yanında bulunduğu halde onların rızâsını kazanarak cennete giremeyen kimsenin!” demiştir. Bir hadîste de: “Allah’ın rızâsı, ana babanın rızâsında; Allah’ın gazabı da ana babanın kızmasındadır” buyurulmuştur.

***