HAKSIZLIKLARIN İNTİKAMI (1)
Cuma, 27 Mart 2020 00:00

HAKSIZLIKLARIN İNTİKAMI (1)

"(Öyle) Bir fitneden sakının ki, aranızdan yalnız hak­sızlık edenlere erişmekle kalmaz (hepinize erişir). Bilin ki Allah'ın azâbı çetindir." (Enfal: 25)

Âyet diyor ki: Eğer siz, Allah ve Elçisinin sözünü dinle­mez­seniz, başınıza öyle bir belâ gelir ki suçsuzlar da o zaman suçluların ateşine yanar. Çünkü gönderilen azâb, toplumun üzerine gelir. Bir deprem, bir yangın, bir savaşın sonuçlarını yalnız günâh işleyenler değil, masumlar da çeker. Âyetin sonunda da Allah'ın azâbının çetin olduğu vurgulanıyor.

“Allah’ın Elçisi şöyle buyurdu: Kula erişen bir musîbet, bü­yük, küçük bir felâket hep kendi günahı yüzündendir. Allah’ın affet­tikleri de daha çoktur.” (Tirmizî, Tefsîr: 44) Buhârî ve Müslim’in çıkar­dıkları hadîs de bu rivâyeti desteklemektedir: “Nefsimi elinde bulunduran Allah’a andolsun ki mü’mine erişen hiçbir tasa, üzüntü, sıkıntı, hattâ vücuduna batan hiçbir diken yoktur ki Allah, onunla o kimsenin günahlarını affetmesin.” (Müslim, Birr: b. 14, h. 45-52), “Müs­lümana erişen hiçbir yorgunluk, ağrı, tasa, üzüntü, eziyet, keder ve ayağına batan bir diken yoktur ki Allah, onun sebebiyle müslümanın günahlarından bir kısmını affetmiş olmasın!” (Buhârî, Tıbb: 1)

Bu âyetler ve hadîsler insanların başlarına gelen birçok has­talık, âfet ve belânın kendi hatâları yüzünden olduğunu ifade eder. Gerçekten öyledir. Meselâ beden ve çevre temizliğine dikkat edil­mezse hastalık mikropları ürer. İnsanlar hasta olur, kendi kusurla­rının cezasını çekerler. Deprem kuşaklarında oturanlar, evlerini oranın şartlarına uygun biçimde yapmazlarsa doğal olan depremin sonucunda çok can ve mal kaybına uğrarlar. Otomobil sürücüleri, trafik kuralarına aykırı davranırlarsa hatâlarının cezasını canlarıyla öder veya kör, sakat kalabilirler.

Bu böyle olduğu gibi Allah’ın yasakladığı suçları işlemek de birçok belânın gelmesine neden olur. Çünkü bunlar toplumun dü­zenini bozar, insanın ruhunu lekeler. Allah da bunları yapanları cezalandırır. Fakat Allah kullarına acıdığı için onların her hatâlarını hemen cezalandırmaz. Birçoğunu da bağışlar. Kulun hatâsına rağ­men Allah yine de onu korur.

“İnsanların elleriyle kazandıkları (günahları) yüzünden, kara­da ve denizde fesat çıktı. Belki dönerler diye, (Allah) onlara, yaptık­larının bir kısmını tattırı­yor.” (Rum Suresi: 41)

"Eğer Allah, insanları yaptıkları işler yüzünden (hemen) ceza­landı­racak olsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat Allah, onları belirtilmiş bir süreye kadar erteliyor. Süreleri geldiği zaman, kuşkusuz Allah, kullarını görmektedir (onları yaptıkları işlere göre cezalandıracaktır). (Fâtır: 43/45)

(devamı yarın..)