AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (2)
Salı, 31 Mart 2020 00:00

AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (2)

(...dünden devam)

Yine Hz. Câbir diyor ki: "Bir adam, Peygamber (sav)'e gelip: 'Benim bir cariyem var, hizmetçimizdir, su çekip hurmalarımızı sular. Kendisine yaklaşıyorum: fakat çocuk olmasını istemiyorum' dedi. Resûlullah buyurdu ki: 'İstersen ondan azlet. Zira onun için takdir edilmiş olan (çocuk varsa) yine ona gelecektir. Sonra adam geldi; 'Yâ Resûlullah sana söylediğim câriye çocuğa kaldı' dedi. Resûlullah (sav): 'Ben Allah'ın kulu ve Resu­lüyüm' buyur­du.’” (Müslim, Talâk, 25; Ebû Dâvûd, Nikâh: 48; İbn Mâce, Mukaddime: 10)

İmâm-ı Gazâlî ve İbnu'l-Kayyim al-Cevziyye, azlin caiz olduğunu kesinlikle ifâde etmektedirler. Yalnız bunun, karı kocanın rızâ­sıyla yapılmasını, geçim zorluğu, evlâdı iyi yetiştirememe endişesi, annenin hastalığı, zayıflığı gibi temiz niyetler ile tatbik edilmesini; kız çocuğu olmaması veya kadının temizliğini bozan doğum, nifâs ve süt emzirme kaygısı gibi bozuk niyetlerle yapılmamasını söylerler (Bkz. Gazali, İhya, 2/65-67; İbnu'l-Kayyim al-Cevziyye, Zâ­du'l-Meâd: 2/223).

Azil caiz olduğuna göre bugün gebeliği önleyici araçları kullanmak da caizdir. Fakat dediğimiz gibi bu iş tamamen karı-kocanın bileceği ve kendi rızâlarıyla tatbik ede­cekleri bir iştir. Dışarıdan baskı yapılmak, zorlanmak suretiyle yapılacak bir doğum kontrolü caiz olamaz.

B- Çocuklar-Ana-Baba İlişkisi:

Anne, baba âilenin iki direği olduğuna göre önce onlara iyilik etmek, sonra kar­deşlerin ve diğer yakınların birbirlerine iyilik etmeleri, güzel davranmaları gerekir. İşte aşağıdaki âyetlerde ebeveyne ve akrabâya iyilik emredilmektedir:

"Rabbin, yalnız kendisine tapmanızı ve anaya babaya, iyilik etmenizi emretti. İki­sinden birisi, yahut her ikisi, senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşır(ihtiyarlık zaman­larında senin yanında kalırlar)sa sakın onlara ‘Öf!’ deme, onları azarlama! Onlara güzel söz söyle. Onlara acımadan dolayı, küçülme kanadını indir, (onlara karşı alçak gönüllü ol) ve: 'Ey (her varlığı terbiye edip yetiştiren) Rabbim! Bunlar, beni küçükken nasıl (acıyıp) yetiştirdilerse sen de bunlara (öyle) acı!' de.” (İsrâ: 23-24)

Nisâ 36. âyette de “Allah’a tapınız, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayınız, ana-babaya iyilik ediniz” emirleri yinelenmiştir. Lokman (14), Ahkāf (15) âyetlerinde de Allah’ın, in­sana ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettiği vurgulanmaktadır.

(devamı yarın..)