AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (1) PDF 
Pazartesi, 30 Mart 2020 00:00

AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (1)

İyi günler hocam,

Hocam iki sorum vardı internette sorduğu doktorların verdiği cevaplarla kararsız kalan ama yüz yüze görüştüğü doktorun cevabıyla sağlığına zararsız olduğuna karar veren bir kadın için 1. sorum 

2. sorum aşağıdaki ilacı kullanan ama ilacın o kadında yumurtlamayı önlemediğinin anlaşılması durumunda aşağıdaki yöntemi kullanmaya devam etmek caiz midir?

Q. ilacının gebeliği önleme konusunda en büyük etkisi yumurtlamayı önlemesidir. Bunun dışında başka etkiler de ortaya çıkar. Rahim iç tabakası kalınlığı azalır. İlaca baş­lamadan önceki son adet döneminde rahim iç tabakası kalınlığı 10 mm iken qlairista alınan dönemlerde 6,5 mm’ye inmiştir. Diğer yandan spermlerin rahime geçişini sağlayan rahim ağzı salgısının sıvılaşması olayı qlairista ile ortadan tamamen kalkmıştır.

Cevap: Fakirlik, annenin sağlığı, çalışma zorunluluğu gibi çeşitli sebepler dolayı­sıyla azletmek yani çocuk olmaması için spermlerin dışarıya akıtılması suretiyle hamileliği önlemek caizdir. O zamanın etkili ve sağlıklı yöntemi azil idi. Şimdi bugün modern tıbbın doğumu önleyici yöntemleri çeşitlidir. Hamileliği önlemek için azil caiz olduğu gibi modern yöntemler de caizdir. Bu Konuda Yeni İslâm İlmihali adlı kitabımızdan hamileliği önlemenin hükmünü okuyabilirsiniz:

Azl (gebeliği önleme): Azil, çocuk olmaması, yani gebeliği önlemek için inzal sırasında ayırıp dışarıya akıtmak demektir. Hz. Peygamber (sav), sahâbîlerine bu hususta izin vermiştir. Kütüb-i Sitte'nin hepsinde yer alan hadîsler azlin caiz olduğunu söylemek­tedir. Câbir (ra.) der ki: "Biz Allah'ın Resulü (sav) devrinde Kur'ân nazil olup dururken azlederdik." (Buhârî, Nikâh, 96; Müslim, Talâk, 26, 27, 28; Tirmizî Nikâh 39, İbn Mâce, Nikâh, 30; Ahmed ibn Hanbel, Müsned: 3/309)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş