TEFSÎRLE İLGİLİ BİRKAÇ SORU (1)
Pazartesi, 24 Şubat 2020 00:00

TEFSÎRLE İLGİLİ BİRKAÇ SORU (1)

Hocam Tefsîrle ilgili sorularım:

1) Hatırladığım kadarıyla bir âyette yüce Allah, önce mağfiret dilememizi sonra tevbe etmemizi öğütlüyor. Mağfiret kelimesinin anlamı nedir? Nasıl mağfiret dilenir?

2) Mü’minûn: 103. âyetin mealini anlatır mısınız hocam? Cehennemlik olan herkes orada ebedî mi kalacaktır? Müslümanlardan cehenneme düşenler cezalarını çekip çıkacaklar mı, yoksa onlar da mı bu âyetin kapsamı içindedir?

3) Taha süresi 132. âyette mealen Yüce Allah: "Ailene namazı emret" buyuruyor. Bu emretme nasıl olmalıdır? Başka bir âyette de hatırladığım kadarıyla, kendi ifademle sölüyorum, mü'minlerin birbirlerine iyiliği emretmeleri, kötülükten men et-meleri buyruluyor. Bu emir ve men ne şekilde olmalıdır? Meselâ başını örtmeyen bir hanıma veya namaz kılmayan birisine bu âyetler ışığında nasıl davranmalıyız? Sadece sözlü uyarı mı yapmalıyız, yoksa yaptırım mı uygulamalıyız? Bu konuda aklımı karıştıran bir başka husus yüce Allah'ın, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şahsında hiç kimseye iman etmeleri için zorlamamamızı buyuruyor. Bu konuda biraz kafam karışık, beni aydınlatır mısınız?

4) Taha Suresi 126. âyetin kapsamına Kur'ân-ı Kerim'i ez-berleyip unutanlar müslümanlar da girer mi?

Anladığım Kadarıyla Bilimsel Bir Gerçek:

5) Enbiya Suresi 44. âyetteki "Biz onları ve atalarını yaşattık, nihayet kendilerine ömür uzun geldi. Bizim, yere gelip, onu uçlarından eksilttiğimizi görmüyorlar mı? Üstün gelenler onlar mı?" mealinde altı çizgili olan "onu" kelimesini ömür diye algılarsak şöyle bir bilimsel gerçeğin anlatılıyor olabileceği aklıma geldi:

Hücrelerin çoğalması DNA içerisindeki kromozomlar tarafından yönetilmektedir. Hücreler bölündükçe kromozomlar uçlarından kısalırlar. Böylece yaşlılık oluşur. Hattâ yanlış hatırlamıyorsam atalarımız ile bizim kromozom boylarımız farklıdır. Bizimkiler onlara göre kısalmıştır, bu yüzden biz daha kısa ömürlüyüzdür. Kanserde ise kanser oluşum mekanizmalarından birisi olarak kromozomların bu kısalma mekanizması bozulmuştur ve hücreler durmadan kontrolsüz şekilde bölünür. Geleceğe yönelik olarak bu bilgiler doğrultusunda kanser tedavisi geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca bu mekanizma düzgün işlerse yaşlılığa sebep olduğu için bu mekanizma üzerinden ömür uzatılmaya çalışılmaktadır. Ancak mekanizmanın diğer ucu kanser olduğu için istenilen sonuçlar şimdilik elde edilememiştir. Özetle anladığım kadarıyla bu âyette, mealdeki dipnotta anlattığınız anlamlar dışında kromozomların uçlarından kısaldığı gerçeği de anlatılıyor. Saygı ve selâmlarımla...

(devamı yarın..)