DÖVME SORUNU
Perşembe, 20 Şubat 2020 00:00

DÖVME SORUNU

Hocam öğrencilerim bana, kalıcı dövme ile ilgili sorular soruyorlar. Ben sakıncaları anlatıyorum ve yapılmamasını tavsiye ediyorum ancak bir tanesi sizin Vatan gazetesinde yayınlanan bir yazınızı getirdi orada bir sakıncası olmadığını yazıyor. Bu yazınızın tamamına ulaşamadım ondan tam bir fikrim yok ancak dövme konusundaki görüşlerini öğrenmek istiyorum. Öğrencilerime ne diyeceğimi şaşırmış durumdayım. Dövme yaptırmak istiyorlar ve gidecekleri yerler çok sağlıklı ortamlar değil ama dini sakıncası yokmuş bize de bir şey olmaz diyerek oralara gidiyorlar ne yapmalıyım? ...

Cevap: Değerli Mehmet Bey bana çok genç mail gönderip dövmenin abdeste ve gusle engel olup olmadığını soruyorlar. Ben de onlara dövmenin İslâm geleneğinde hoş karşılanmadığını, ama dövmenin, diş dolgusunun, saç boyamanın abdeste ve gusle engel olmadığını yazıyorum. Kanaatim budur. Abdestten maksat temizliktir, dövme yaptıran kimse derisini yıkarsa temiz olur. Derinin altına geçmiş olan boya veya iz abdeste engel olmaz. Böyle şeyleri düşünmek bence ilkelliktir. Dini ayrıntıya boğmaktır. Peygamberimizden dövmenin abdeste mani olduğuna dair bir açıklama gelmemiştir. İnsanların kendi düşünceleri de bizi bağlamaz. Bizi bağlayan sadece Kur'ân ve sonra Kur'-ân'ın ana ilkelerine aykırı olmayan hadislerdir.

Ben dövmeden hoşlanmam, hattâ acayip biçimlerle güzelim bedenlerini çirkinleştirenleri de kendi kendilerinden kaçtıkları şeklinde değerlendiririm. Öyle ama ben hoşlanmasam da gençlik hevesi işte. Bir tutkudur yayılıp gidiyor. Biz dövme abdeste engeldir, dersek dine ne kazandıracağız? Onlar yine dövme yaptıracaklar ama biraz namazla niyazla ilgileri varsa onu da bırakacak, dinden soğuyacaklar. Bunu yapmaya hakkımız var mı sevgili hocam? Bir zamanlar diş doldurmayı abdeste, gusle engel saydılar. Böyle mantıksızlık olur mu? Çürük diş mi temizdir, yoksa dolgulu diş mi? Kardeşim çürük diş mikrop yuvasıdır. Bin kez yıkasan temizlenmez. Ama dolgu yapılırken dişin bütün mikropları, çürükleri temizlenir, ondan sonra dış hava ile irtibatını kesecek biçimde diş doldurulur. Yok, efendim önce abdest alınacakmış yahut gusledilecekmiş, sonra doldurulacakmış, yoksa olmazmış. Kim söyledi bunu? Peygamberimiz zamanında diş dolgusu var mıydı? Dinimiz akla mantığa aykırı değildir ama basit yorumcular birçok konuda onu akla mantığa aykırı hale getirdiler. Allah, insanın dişine, derisine değil, gönlüne bakar gönlüne. Eğer onu temiz tutarsan işte o zaman kurtulursun. Birçok âyetin sonunda Allah’ın, gönüllerde olanı bildiği vurgulanır. Şuara Suresi'nin 88-89'ncu âyetlerinde: "O gün ki, ne mal, ne de oğullar yarar vermez. Ancak Allah'a sağlam ve temiz kalb getiren (yarar görür)." buyurulmaktadır. Peygamberimiz de kalbine işaret ederek üç kez: "Takvâ, Allah’a bağlılık buradadır!" buyurmuştur. Şair ne güzel söylemiş:

"Sanma ey hâce ki senden zer-ü sîm isterler.

Yevme lâyenfeü’de kalb-i selîm isterler! "

Yani ey efendi, Büyük Hesap gününde senden altın ve gümüş isteyeceklerini sanma. Mal ve evlatların yarar sağlamayacağı günde kötü düşüncelerden, dünya tutkularından arınmış gönül isterler!