"HABİBİM" KELİMESİNİN ANLAMI PDF 
Cuma, 07 Şubat 2020 00:00

"HABİBİM" KELİMESİNİN ANLAMI

Saygıdeğer Hocam yazılarınızı elimden geldiğince takip ediyorum ve dinimizi hurafelerden arındırarak saf ve güzel anlattığınız için teşekkür ederim.

Hocam, bir konuda ağabeyimle çıkmaza girdik. Kur’ân'da geçen "Habibim" kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğini sizden öğrenmek istiyorum. Ben bu kelimenin, "Sevgili kulum ya da sevgili peygamberim" anlamında, Peygamberimize yönelik bir sıfat olduğunu öne sürdüm. Ağabeyim ise, bu kelimenin hiçbir peygamber için kullanılmadığını, sadece peygamberimiz için kullanıldığını ve bunun anlamının, Allah’ın, Peygamberimizi bütün insanlardan daha çok sevdiğini gösterdiğini öne sürdü. Ben ise bunun böyle olmayabileceğini, bunu ancak Allah’ın bileceğini söyledim ama ağabeyim itiraz etti. Bunun sizce aslı nedir? Cevaplarsanız çok sevinirim. Saygılar..

Cevap: Ne ağabeyin sözleri doğru, ne de seninki. Çünkü Kur'ân'da "Habibim" kelimesi asla geçmez. Bunu vaizler ve çeviriciler uydurup Allah'ın sözleri arasına sokuşturmuşlardır. Kur'ân Peygamber'e düz ve âmirane hitab eder: "Yâ eyyuhâ’n-nebiyyu: Ey Peygamber" veya "Ekımi’s-salâte: Namaz kıl" veya "Utlu mâ ûhiye ileyke: Sana vahyedileni oku!" İşte Kur'ân'ın Peygambere hitapları böyledir. Allah bir kuluna "Habîbim" yani sevgilim diye hitabetmez. Çünkü Allah'ın, bizim anladığımız manada sevgilisi olmaz. Elbette buyruğunca gidenleri sever, gitmeyenleri sevmez ama "Sevgili" deyince onsuz yapılamayacak varlık demektir ki Allah için böyle bir şey söz konusu olmaz. Zira Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir (Fâtır: 43/15). Zaten bütün evren Allah'ın sevgilisidir. Çünkü sevmese yaratmaz. Yaratmak istemesi, sevmesinden ileri gelir.

Ama insanlar kendi inandıkları peygamberi veya veliyi Allah'ın en çok sevdiği varlık olarak görme eğilimindedirler. Bu onların kendi hayalleridir. Gerçekte Allah'ın en çok kimi sevdiğini yalnız kendisi bilir. Siz Hıristiyanlara sorsanız Allah'ın en sevdiği İsa'dır, o kadar ki İsa Allah'ın bir parçasıdır. Yahudilere sorsanız Allah'ın en çok sevdiği Musa'dır. Budistlere sorsanız Budda Tanrı'dır. Hasılı insanlar inandıkları varlığın, peygamber'in veya velinin en üstün varlık olduğu kanaatinde olurlar. Böyle gelmiş, böyle gider.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş