CENAZE KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YERE DEFNEDİLİR PDF 
Pazartesi, 03 Şubat 2020 00:00

CENAZE KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YERE DEFNEDİLİR

Sayın hocam hayırlı sabahlar bugün yazınızı okudum da aklıma geldi, bir dostum Bonn şehrinde kalıyordu, bana her görüşmemizde sorardı acaba cenazemiz nerde olsa iyi, hiç burada olmayı düşündüm

ne yapsak ki derdi, ben de herkes gibi Türkiye’ye gideceğim derdim, çocuklar perişan olmasın burada kalalım derdi, nihayetinde rahmetli oldu ve Bonn da çok güzel bir mezarlık var oraya kondu, demek istediğim hocam ben de değişiklik oldu artık taa Türkiye’ye çocukları yormasam diye düşünüyorum, acaba yanlış mi düşünüyorum, Türklerin çoğunluğu ülkemize gidiyorlar saygılarımla hocam...

 

Cevap: Lütfen boş işlerle uğraşmayın. Allah'a gidecek olan ruhtur, beden toprakta çürüyecektir. Ruh bir daha bu bedene dönmez. Çürüyecek olan beden nereye konursa konsun, ne fark eder? Ölümden sonraki sorgu ve hesap bedene değil, ruhadır. Zaten ölüyü uzak yerlere götürmek dinen de makbul değil, mekruhtur. Allah gecinden versin, nerede ölürseniz oraya defnedilirsiniz. Merak etmeyin melekler şaşırmaz, kimin ne olduğunu bilirler. Zaten Peygamberimiz ümmetini abdest azalarından tanır. Ama onun tanıyacağı azalar fizik organlar değil, ruhanî organlardır.

Yeni İslâm İlmihalimizde kabir hakkındaki hükümler şöyle belirlenmiştir:

Bir kimseyi öldüğü yer neresi ise oranın kabristanına defnetmek müstehabdir. Cenâzeyi bir veya iki milden daha uzak yere götürmek muteber sayılmamışsa da bir şehirden diğer şehre nakletmekte bir sakınca görülmemiştir. Yalnız kokma, dağılma tehlikesi varsa o zaman mekruhtur.

Gemide ölen kimse, kara uzak ise veya cenâzenin bozulmasından korkulursa yıkanıp kefenlenir, namazı kılınır ve denize atılır. Denizin dibine batması için karnına ağır bir şey bağlanır. Kıbleye karşı sağ tarafı üzerine bırakılır.

Cenâze defnedildikten sonra icmâa göre artık nakli caiz değildir. Şayet defnedilen yer, gasbedilen bir yer olup sahibi oradan ölünün çıkarılmasını isterse, o zaman çıkarılır. Arazi sâhibi arazinin hem dışına, hem içine mâlik olduğundan dilerse ölüyü çıkarır, dilerse üzerini düzleyip ekim ve sair şekilde oradan yararlanır.

 

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş