Ancak uzman ve sağduyulu İnsanların sözlerine güvenilir *** Tevbe kul hakkını da siler mi?
Pazartesi, 20 Şubat 2012 00:00

Ancak uzman ve sağduyulu İnsanların sözlerine güvenilir

Sayın Hocam, Evvela size selam, sonsuz hürmet ve saygılarımı sunar, ba­şarılarınızın devamını dilerim. Ta-ha Sure’sinin 2 ve 3. ayetlerinde yer alan; “Biz bu Kur’ân’ı sana güçlük çekesin diye indirmedik. Ancak (Allahtan) korkanlara bir öğüt olarak indirdik” mealindeki buyruk ve müjde doğrultusundaki çabalarınızın mükâfa­tını yüce Allah’ımızın şahsınızda tecelli ettireceği kuşkusuzdur.

Hocam değerli vaktinizi almamak için hemen şu sorumu yöneltiyorum. Elime 13. baskısını yapmış olan “Uydurulan Din ve Kurandaki Din” isimli bir kitap geçti. Pek iddialı olan bu kitabı “Kuran Araştırmaları Grubu” olarak kendisini tanıtan birileri yazmış. Kitabı aynı isimle aradığınızda da google’dan bulabiliyorsunuz.

Sorum şudur: Bu “Kuran Araştırmaları Grubu” kimlerden oluşmuştur. Mu­teber kişiler midir? Ayrıca sözünü ettiğim kitap muteber midir?

Sonsuz Saygılarımı sunarım

Cevap: Turhan Bey, iltifatınıza ve duanıza teşekkür ederim. Yazınızı ileride inşaallah değerlendiririm ama şu kadarını belirteyim ki şimdilerde biraz meal okuyan birileri çıkıp büyük din bilgini gibi fetvalar vermeğe dini dizayn etmeğe kalkı­şıyor­lar. Doğrusunu isterseniz ben ne bu grubun üyelerini tanırım, ne de niteliklerini bili­rim. Yazdıklarını da bilmiyorum, çünkü okumadım. Bu bakımdan değerlendirme yapacak durumda değilim. Yalnız eline kalem alan din hakkında fetva verirse 14 asırlık kültür akılsızca çöpe atılır. İnsanlar kanıtla konuşmalı ve ancak konuşma yeteneğinde olanlar konuşmalıdır ki "helâk olan kanıtla helâk olsun, yaşayan da kanıtla yaşasın." Selamlar.

 

Tevbe kul hakkını da siler mi?

Sayın Hocam merhaba, bugünkü yazınızda “İçtenlikle tövbe her günahı siler” diyorsunuz. Ve devamla:

“Çünkü Cenabı Hak, kullarına umut vermiş: “Ey nefislerine yazık eden kullarım,

Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Zira Allah bütün günahları bağışlar” buyurmuştur. Peygamberimiz de: “Günahtan tövbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur” demiştir..

Bir hadiste “Kul Allah’a yürüyerek giderse Allah kula koşarak gelir” buyurulmaktadır.”

Şimdi Sayın Hocam bu günahlara kul hakkı da dâhil mi? Bu kul hakkının içinde tabii ki mala, cana kıymak da var. Belki çalınan mal geri verilip helallik dilenebilir. Ama ya bir kişi cana kıymışsa onun durumuna nasıl af gelir bilemiyorum.

Ve soruyorum. Sorarken de Kur’ân-ı Kerîm’in birkaç ayetini düşünüyorum.

"Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası içinde ebedî kalıcı olmak üzere cehennemdir. Allah ona gazabetmiş ve lânet etmiştir. Ve ona büyük bir azap hazırlamıştır." (en-Nisâ, 4/93)

Allah kolaylık versin. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. En derin saygı ve selamlarımı sunarım.

Cevap: Kardeşim Cenabı Hak bütün günahları dilerse bağışlayacağını buyurduğu halde, siz yine Allah’ın af ve mağfiretine kısıtlama getiriyorsunuz. “Buna kul hakkı da dâhil mi?” diyorsunuz. Elbette buna kul hakkı da dahildir. Her şey Allah’ın dilemesine bağlıdır. O affetmek istedikten sonra hiçbir şey O’nun affına engel olamaz. Evet, Kur’ân’a göre tevbe etmeyen katil en acı bir biçimde cezalandırılacaktır, ama gönülden tevbe, günahların bağışlanmasına vesiledir.

Öyle olmasa İslam olmadan önce kız çocuklarını diri diri toprağa gömmüş olan kimseler affa uğramazlardı. Oysa Peygamberimizin açık ifadesiyle İslâm önceki günahları siler. İslâm önceki günahları sildiği gibi tevbe de günahları siler. Bu husus, Allah’ın dilemesine bağlıdır. Allah, hakka tecavüz etmiş yahut haksız yere cana kıymış bir kulunun tevbesini kabul edip bağışlamak dilerse, hakkına tecavüz ettiği kimseye bol ödüller verip hakkını helal ettirir. Özetle Allah’ın af ve mağfiretine sınırlama veya kısıtlama konulamaz. Çünkü: “Ey nefislerine karşı aşırı giden kul­larım, Allah­'ın rahmetinden umut kesmeyiniz. Allah bütün günahları bağışlar!” (Zümer: 53) âyetinin genel hükmünü kimsenin daraltma ve kısıtlama hak ve yetkisi yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş