CÜNÜPLÜKTEN YIKANMAK ALLAH'IN, İNSAN ÜZERİNDE BİR EMANETİDİR
Salı, 31 Aralık 2019 00:00

CÜNÜPLÜKTEN YIKANMAK ALLAH'IN, İNSAN ÜZERİNDE BİR EMANETİDİR

Hadislerde cünüplükten yıkanmanın, Allah’ın, insanlar üzerinde bulunan bir emaneti olduğu belirtilmiştir. Namaz, oruç, zekât ve cünüplükten yıkanma, Allah’ın emanetidir. Gerçekte bunlar, sadece Allah’ın bileceği gizli şeylerdir. Çünkü kul namaz kılmadığı halde “kıldım”, oruç tutmadığı halde “tuttum”, yıkanmadığı halde “yıkandım” diyebilir. Böyle buyuran Peygamber (sav), “İsterseniz ‘gizlilerin yoklanıp açığa çıkarılacağı gün!” (Târık Suresi) âyetini okuyunuz!” buyurmuştur. Cünüplükten yıkanmanın, kul üzerinde Allah’ın gizli bir emaneti olduğunu vurgulayan hadisten sonra Abdullah ibn Ömer: “Kıyamet gününde Allah her gizliyi açığa çıkarır. Açığa çıkan gizlerden kimi yüzlerde süs, kimi de utanç olur!” demiştir (Kurtubî, Cüz: 20, s. 9)

Peygamber Aleyhisselâm, Müslüman olanlardan bey’at alırken kadınlardan da, dinin altı temel şartını yerine getirecekleri hakkında söz almıştır: Kadınlardan uygulamaları hakkında söz aldığı temel hükümler: Şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve cünüplükten yıkanmaktır. (Kurtubî, Cüz: 18, s. 73)

Görüldüğü üzere cünüplükten yıkanmak hem Kur’ân’ın buyruğu, hem de Hz. Peygamber’in, dinin altı temel şartından biri olarak yeni Müslüman olanlardan mutlaka yapılacağı hususunda söz aldığı bir görevdir. Yapılması gereken bu görevi kasten yapmamak günahtır.