NİYYET ÇEŞİTLERİNE GÖRE BELLİ SAYIDA SURE OKUMAK PDF 
Pazartesi, 30 Aralık 2019 00:00

NİYYET ÇEŞİTLERİNE GÖRE BELLİ SAYIDA SURE OKUMAK

Size annem adına bir konuda danışmak istiyorum. Kısaca açıklayayım hocam. Bizim yaşadığımız yörede bir bayan hoca var. Herhangi bir niyet için dua edeceğimiz zaman bize farklı niyetler için farklı dualar okumamızı söylüyor. Örneğin; evin bereketi artsın diye 7000 tane Fatiha suresi okuyun, veyahut da bir dileğinizin gerçekleşmesi için 21000 tane ihlas suresi okuyun vs. gibi şeyler söylüyor. Benim abim Uzmanlık Eğitimini tamamladı ve şu anda atamasının yapılması için bekliyoruz ve bu süreçte annem Abimin atamasının hakkında hayırlı olan bir yere çıkması için kendi gönlünden geçen duayı ediyor, Yasin okuyor, Peygamber Efendimize salavat getiriyor. Ama bir taraftan da bu bayan hocanın söylemlerinden yola çıkarak acaba özel bir dua okumamız gerekir mi diye içten içe telaş ediyor hocam. Size danışmak istediğim konu ise dinimizde bu şekilde şu niyet için bu sureyi şu sayıda okuyun, diğeri için başka sureyi başka sayıda okuyun gibi yaklaşımların yeri var mıdır? Yoksa gönlümüzden geldiğince, dilimizin döndüğünce Allah'a dua etmek yeterli midir? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok memnun oluruz hocam...

Cevap: Ben ne diyeyim o hurafeci hoca taslaklarına. Bari bunlar Peygamber zamanında yaşasalardı da Peygamber'e de bu uydurmaları öğretselerdi.  Yalan kızım bunların hepsi yalan, hurafe. Duaların en güzeli, insanın içinden gelen duadır. Kur'ân dua kitabı değil, ölü kitabı değildir. Kur'ân ahlak kitabı, kanun kitabı, hidayet kitabıdır. Kur'ân duaların kabulü için okunmaz, anlaşılıp buruklarının uygulanması için okunur. Fatiha’da "Bize doğru yolu göster" derken biz ne istiyoruz Allah'tan? Doğru yolu göstermesini istiyoruz. Peki, doğru yol nedir, işte doğru yol Kur'ân'ın buyruklarına uyma, yasaklarından kaçma yoludur. Dua da güzel şeydir, kulun Allah'a bağlılığını gösterir. Tıpkı çocuğun anne babasına yapışması gibi dua da kulun Allah'a yapışması demektir. Makbul dua bilmem falan sureyi kaç bin kez okumak değil, içten geldiği biçimde Allah'a yalvarıp dileğini istemektir. Dua ibadetin beyni, duâ mü'minin silahıdır.

Hz. Peygamber (sav)in yaptığı çeşitli dualar vardır. Bunları "Açıklamalı Yeni Dua Mecmuası" adlı kitabımızdan öğrenebilirsiniz. Bunlardan bir tanesini size yazıyorum. İçtenlikle okunursa Allah dilerse kulunun isteğini kabul eder, muradını verir. Her şey O'nun dilemesine bağlıdır.

Hacet du­âsı:

Bir di­le­ği o­lan kim­se, i­ki rekât na­maz kı­lıp şu du­âyı o­kur­sa Al­lah’ın mu­ra­dı­nı ve­re­ce­ği umu­lur:

لاَ إلـ'ـهَ إلاَّ الله الْحَلِىمُ الْكَرِىمُ سُبْحَانَ الله رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِىمِ اَلْحَمْدُ ِلله رَبِّ الْعَالَمِىنَ أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَ عَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَ الْعِصْمَةَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ وَ الْغَنِىمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَ السَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إثْمٍ لاَ تَدَعْ لِى ذَنْبًا إلاَّ غَفَرْتَهُ وَ لاَ هَمًّا إلاَّ فَرَّجْتَهُ وَ لاَ حَاجَةً هِىَ لَكَ رِضًا إلاَّ قَضَىْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِىنَ

"Lâ ­ilâhe il­lâl­lâhu’l-halîmu’l-kerîm. Sub­hânallahi rab­bi’l-‘ar­şi’l-âẓîm. el-Ḥam­du lil­lâhi rab­bi’l- ‘â­lemîn. Es’eluke mû­cibâti rahme­tike ve ‘azâime mağ­firatike ve’l-isme­te min kulli žen­bin ve’l-ğanîme­te min kulli bir­rin ve’s-se­lâme­te min kulli išmin lâ ­teda‘ lî žen­ben il­lâ ğafertehû ve lâ hem­men il­lâ fer­ractehû ve lâ ḥâce­ten hi­ye le­ke rıḍan il­lâ ka­ḍay­tehâ yâ e­rha­me’r-râhi­mîn." (Tirmizî, Salât, Salâtu’l-Hâce; İbni Mâce, İkâmet, 189)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş