SANDALYE DE NAMAZ
Cumartesi, 28 Aralık 2019 00:00

SANDALYE DE NAMAZ

Sayın hocam hayırlı aksamlar, duymuşsunuzdur bizim diyanet neyle uğraşıyorlar, Allah aşkına, hiç mi itiraz eden yoktur, protesto etsek olmaz mi acaba , derdimizi nasıl anlatacağız Peygamberimiz zamanında sandalye yoktu deniyor, belki de sıcak ülkede diz ağrısı olmadı yada insanlar çok yaşamdılar, zaten harp savaş edenler nasıl yaşayacak ki, akıllı insanlar her zaman ben ce aklini kullanırlar, saygılarımla sayın hocam keşke Diyanete bir de siz uyarı ikaz bilgi edinme yazıları yazsanız, hayırlı akşamlar efendim...

Cevap: Nasıl içiniz rahat ediyor, huzur duyuyorsanız öyle namaz kılarsınız. Namazda önemli olan gönül huzuru, kendini Allah'a vermektir. Kur'ân ayakta, oturarak ve yatarak Allah'ı ananları övmektedir: "Yanları yataklardan uzaklaşır, (gece teheccüd namazı kılmak için yanla­rını yataklardan ayırıp kalkarlar), korkarak ve umarak Rab’lerine du‘â ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır için harcarlar." (Secde 16), "Onlar ayakta, oturarak ve yanları üze­rine yatarken Allah’ı anarlar!" (Âli İmran: 191)

Peygamberimiz zamanında sandalyenin olmadığı düşüncesi fetva nedeni olamaz. Peygamberimiz zamanında minare de loktu, Peygamberimizin mescidinde halılar da yoktu, kubbeler, çiniler, yaldızlı levhalar da yoktu. Cami mi’marisi zamanla gelişti, bugünkü görkemli şekle geldi. Bunlar ibadetin özü değil zarfıdır. Önemli olan zarf değil, mazruftur yani asıl içerik olan namazdır.

Bugün zarfı bırakın ibadetin özün olan mazruf’ta ne bid’atler yapılmaktadır. Namazın önünden ve ardından Peygamber zamanında olmayan, ilmihallerde ve fıkıh kitaplarında yeri bulunmayan ne kadar çok uygulama yapılmaktadır: Kametten önce Fatiha okutmak, topluca “Allahumme Rabbe hazihid-dâve…..” okumak, bunlar âdeta namazın gereği, farz imiş gibi yaygınlaşmaktadır. Bu bid’atlerin kaldırılması gerekir.

Ancak münferit söylem ve uygulamaları veya yanlış fetvayı bütün Diyanete mal etmek doğru olmaz. Tabure üzerinde namaz kılınamayacağını söyleyen Diyanet mensubu kimi kişiler olabilir. Ama bunun bütün Diyanetin görüşü olduğu kanaatinde değilim. Şu da var ki tabure üzerinde namaz kılan kimsenin geride durması lazımdır. Tabureyi alıp saf saf dolaşması cami adabına uygun düşmez. Ma'bedin de bir adabı vardır, bu âdaba riayet etmek gerekir.