NEDEN FARZDAN ÖNCE NAFİLE KILINIR? PDF 
Pazar, 22 Aralık 2019 00:00

NEDEN FARZDAN ÖNCE NAFİLE KILINIR?

Cevap: Farz, sünnet, nafile Peygamberimizden sonra yapılmış değerlendirmelerdir. Peygamberimiz, önce kendi evinde tek başına namaz kılar, sonra odasından mescide çıkar, toplanan cemaate namaz kıldırırdı. İşte evinde veya kendi başına kıldıklarına nafile veya sünnet, cemaatle kıldırdıklarına farz denilmiştir. Peygamberimiz, cemaat namazlarından önce de, sonra da kendi başına namaz kılmıştır. İşte onun adetine uyarak ümmet de böyle nafileler kılmaktadır. Bunları kılma zorunluluğu yoktur. Kılmayan günah işlemiş olmaz. Kılanın sevabı fazla olur. Camiye gelen, cemaat oluşuncaya dek boş boş oturacağına kalkıp nafile namaz kılar. Yahut Kur’ân okur, meal okur. Zikreder.

Akşam namazından önce de Peygamberimiz nafile kılmıştır. Akşam namazından önce nafile kılınmayacağı, Hanefi Mezhebinin ağırlıklı görüşüdür. Diğer mezheplerde camiye gelen, önce iki rek’at namaz kılar. Aslında bu namaz mescidi selâmlama namazıdır.

Önceki günden namazınız kalmışsa, hiçbir vaktin namazını kılmadan önce, önceki günden kalanları sırasıyla kılacaksınız, sonra vaktin namazını kılacaksınız. İşin doğrusu, Pey-gamber döneminin uygulaması böyledir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş