ŞİZOFREN KİŞİ YAPTIĞININ CEZASINI ÇEKMEYECEK Mİ? *** MÜŞRİKLER ÂHİRETE HİÇ İNANMAZLAR MIYDI? PDF 
Perşembe, 12 Aralık 2019 00:00

ŞİZOFREN KİŞİ YAPTIĞININ CEZASINI ÇEKMEYECEK Mİ?

Cevap: Akıllı ve yaptıklarından sorumlu herkes attığı iftiradan, yaptığı haksızlıktan sorguya çekilir veya yaptığı kötülüğün ce­zasını çeker. Ama şizofren hastası, bir noktada aklını yitirmiş, bir noktaya takılmış, bozuk plak gibi aynı şeyleri söyleyip duran insandır. Bu durumda onun İlahi bir cezaya çarptırılacağını sanmam. Çünkü zaten o bir cezaya çarptırılmış. Şizofren kişi huzursuz, kendi kendini yiyip tüketen, takıntısından kurtulamayan insandır. Ona acımak ve onu hoş görmek gerekir. Üstüne varılmakla onun hastalığının artmasından başka bir sonuca ulaşılamaz.

 


 

MÜŞRİKLER ÂHİRETE HİÇ İNANMAZLAR MIYDI?

Cevap: Müşrikler ölümden sonra ruhun devam edeceğine inanıyorlardı, onlarda bir çeşit öte âlem düşüncesi vardı ama toprak haline gelen cesedin dirileceğine, insanların yaptıklarından hesap vereceklerine inan­mıyorlardı. Onlardaki âhiret düşüncesi kesin değil, kuşkulu bir inançtı. Caydırıcı olmayan böyle bir inancı Kur'ân inanç kabul etmediği için müşriklerin tam anlamıyla âhirete inanmadıklarını vurgulamaktadır. Casiye Suresinin 32. âyetinde onlardaki kuşkulu âhiret düşüncesine işaret edilmektedir: Âhirette müşriklere: "Allâh'ın va'di gerçektir, (Duruşma) sâ'at(inin geleceğin)de şüphe yoktur" dendiği zaman: "Sâ'at nedir, bil­miyoruz, (onu) sadece (bir kuruntu) sanıyoruz, biz ona inanmıyoruz" demiştiniz ha?!"

Böyle kuşkulu âhiret inancı caydırıcı olmaz ve böyle bir inancın yararı bulunmaz. Maalesef bugün birçok Müslüman'ın inancı da bu seviyededir. Çünkü gerçek âhiret düşüncesi olsa insan kötülük yapamaz. Kötülük yapan kimse âhiret sorumluluğuna kesin biçimde inanmıyor, kuşku içinde demektir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş