BABADAN HELÂLLİK ALMAK PDF 
Çarşamba, 04 Aralık 2019 00:00

BABADAN HELÂLLİK ALMAK

Sayın hocam, 11 ay evel akciğer kanserinden babamı kay­bettim. Kendisiyle hiç konuşma fırsatım olmadı. Okulda olduğum için ancak arada sırada gidip gelebiliyordum. Zaten ben geldikten bir ay sonra vefat etti. O zaman da durumu çok ağırlaşmıştı. Beni rahatsız eden şey babamla hiç konuşamadık ve ondan helâllik alamadım. Her zaman aramız iyi olmuştur. Babama saygılı idim, onu hiç incitmedim. Fakat hakkını helâl ettiğini duymak isterdim. Ayrıca babamın sağa sola borçları var­dı ama kimlere olduğunu bilmiyorum. Onun ruhunu biraz olsun rahat ettirmek için ne yapabilirim? En derin saygılarımla......

Cevap: Bile bile babanızı incitmemiş olmanız güzel bir şey. Sizin ondan helâllik alma fırsatı bulmamanız, size bir sorumluluk getirmez. Zaten helâllik alma diye bir gereklilik de yoktur. Önemli olan kimseye haksızlık etmemektir. İnsanlar sizden memnun ise haklarını helâl etmişlerdir. Hangi baba, evlâdına kötülük yap­mak veya çocuğunun azap çekmesini ister ki?

Babanızın borcu varsa onu ödemelisiniz. Kimlere borcu olduğunu bilmiyorsanız, babanızın borcu yerine sada­ka veriniz. Bu da makbuldür. Allah babanıza rahmet, size de sağlıklı ömür versin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş