KUR’ÂN’IN DIŞINA ÇIKMAMAK İÇİN SÜNNETLERİ KILMASAM OLUR MU? *** PEYGAMBERİMİZDEN ŞEFAAT DİLEMEK DOĞRU MU? PDF 
Cumartesi, 30 Kasım 2019 00:00

KUR’ÂN’IN DIŞINA ÇIKMAMAK İÇİN SÜNNETLERİ KILMASAM OLUR MU?

1. Kur’ân-ı Kerîm’de namazın 17 rek’at olduğu bili­niyor. Kur’ân’ın dışına çıkmamamız gerektiği söylenir. Siz de geçen sene bir yazınızda peygamberimiz namazın sünnetini bazen kılar, bazen kılmazdı diye yazmıştınız. Ben sünneti kılarken çelişki duyuyorum. Kılmasam olur mu? Diye......

PEYGAMBERİMİZDEN ŞEFAAT DİLEMEK DOĞRU MU?

2. Yazınızda “şefaat yalnız Allah’ındır.” Demişsiniz. Biz de dua ederken “Peygamberimizin şefaatine nail eyle Allahım” diyoruz. Böyle söylemek doğru mudur? ...

Cevap: 1. Kur’ân-ı Kerîm’de namazın 17 rek’at olduğu şeklinde bir ifade yoktur. Peygamberimizin cemaatle kıldırdığı namazların rek’at sayısı 17’dir ama Kur’ân’da böyle bir belirleme söz konusu değildir. Yalnız Nisa 102. âyette Hz. Peygamber’in, cephede askerlere kıldırdığı namazların, ikişer rek’at olduğu anlaşılmaktadır.

Sünnet denilen şey, Peygamberimizin kendiliğinden kıldığı, daha açık bir ifadeyle yalnız başına kıldığı namazlardır. Bunları kılan sevap alır. Kılmayan günahkâr olmaz. Çünkü bunları kılmak zorunlu değildir.

2. Âhirette yüce Divan’da insanı hesaptan kurtarma anlamında şefaat düşüncesi Kur’ân’a aykırıdır. Ancak birkaç kez belirttiğim üzere şefaat arkadaşlık anlamına gelir. Peygamberler, cennetliklere arkadaş olurlar. Daha doğrusu cennete gitmiş olanlar, peygamberlere, sıddıklara, şehîdlere (Hakkı bilen, gerçeğin tanığı olan bilginlere) ve Sâlihlere arkadaş olurlar. İşte Peygamberimizle Cennette beraber olmak, ona arkadaş olmak anlamında “Peygamberimizin şefaatini, yani arkadaşlığını dilemek” çok güzel bir duâdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş