KASTEN TERK EDİLEN İBADETLERİN KAZASI GEREKMEZ (1) PDF 
Cumartesi, 02 Kasım 2019 00:00

KASTEN TERK EDİLEN İBADETLERİN KAZASI GEREKMEZ (1)

Selamün Aleyküm sayın hocam,

Bendenizi huzursuz eden bir konu için sizden görüş alma ihtiyacındayım. 40 yaşındayım. Daha önceleri neredeyse hiç namaz kılmadım (tamamen keyfi nedenlerle ve namazı önemsemediğim için). Ayrıca neredeyse hiç oruç tutmadım. Birkaç kez de (sayısını tam hatırlamıyorum) keyfi nedenlerle oruç bozdum. Amma velakin gönülden tevbe ettim ve 1 seneye yakındır 5 vakit aksatmadan kılı­yorum ve oruç tutuyorum. 

Geçmiş cahiliye dönemimde keyfiyen kılmadığım yüzlerce vakit namaz borcumu nasıl öderim? Kimileri bunun kazası olmaz. Önüne bakacaksın ve bir daha aksatmamak için azami gayret göste­receksin diyorlar.

Aynı şekilde cahiliye dönemimde keyfiyen tutmadığım yüz­lerce orucun ve nefsime uyup keyfiyen bozduğum o birkaç orucun borcunu nasıl öderim? Kimileri keyfiyen tutmadığın o oruçlar için tevbe et, bozdukların için de kefaret öde (her gün için 60 gün ya da parasal kefaret) diyor. Ben kaç kez bozduğumu da net olarak hatırlamıyorum. Belki 5 belki 7. Emin olamıyorum.

Bu konularda sizin görüşünüz nedir sayın hocam? Allah razı olsun. Hürmet ve selamlarımla...

Cevap: Hz. Peygamber'in kaza edilmesini emrettiği namaz­lar, unutmak, uyku gibi bir özür dolayısıyla kılınamayan namaz­lardır. Bunların kazası lâzım gelir. Fakat özürsüz olarak bile bile namaz kılmayan kimsenin bu namazlarını kaza etmesi gerekip gerekmeyeceği konusunda görüş ayrılığı varsa da hadîslerin metninden sadece bir özür dolayısıyla kılınamayan namazların kazasının gerekeceği, özürsüz olarak kılınmayan namazların, kazasının lâzım gelmediği, son derece büyük günah olan namazı terk etmekten dolayı Allah'a tevbe ile af ve mağfiret dilemek gerektiği anlaşılır. Şevkânî de Neylu'l-Evtâr’ında: "Uzun araştırmasına rağ­men kasden kılınmayan namazların kazasının gerektiği hakkında geçerli bir delil bulamadığını" belirtmektedir (Neylu'l-Evtâr: 2/25).

40- 50 yaşlarında gelip Müslüman olanlar, daha önceki za­manlarında yapmadıkları ibadetleri yapmakla yükümlü değillerdir, İslâm olmaları, önceki günahlarını siler. Uzun süre namaz kılmayıp daha sonra namaza başlayan da ömrünün ileri bir döneminde Müs­lüman olan kimsenin durumuna benzer. O kimsenin, geçen dönem­lerindeki namazlarını kaza etmesi, büyük bir zorluktur. Zaten onların, tevbe ve istiğfardan başka keffâreti de yoktur. İmam Ahmed ibn Hanbel'e göre kasten namazını kılmayan kimseye kaza gerek­mez. Çünkü bu adam mürted olmuştur. Tevbe eden mürtedde, terk ettiği namazları kaza etmesi emredilmez.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş