KURBAN YERİNE BAĞIŞ OLUR MU? *** PARFÜM ALIŞVERİŞİ
Perşembe, 31 Ekim 2019 00:00

 

KURBAN YERİNE BAĞIŞ OLUR MU?

 

Hocam ... ellerinizden öperim. Allah razı olsun, size hayırlı uzun ömürler versin inşallah. Kurban için hayır bağış da yapılabiliyor ve zahmetsiz kolay bir yol. Belki şuuruna varmak az oluyor. Kesilirken başında durup dua etmenin fazileti var sanırım. Maalesef kurban kesimleri mezbaha gibi çok hoyrat, gözleri bile bağlamadan yapılıyor genelde. İlk kesilenler hariç bekledikleri yerde kan kokusunu alıp anlıyorlar sanki. 
Bağışın kolaylığına kaçmayıp güzelce ifa etmek için uğraşmak iyi midir? Elbette yine dağıtmak için.  Hanımlar tek başına uğraşıyorsa fark eder mi? Rahmetli ananem dedemin vefatından sonra devam etmişti. Allaha emanet olun nolur bize de dua edin. 
Saygılar...

 

Cevap: Aslında kurban hacla ilgilidir. Hacca giden kıran veya temettu' haccı yapan kurban keser. Sadece hac yapanın kurban kesmesi gerekmez. Bugün maalesef bayram sanki hayvan katliamı haline gelmiştir.Namaz kılmayan,oruç tutmayan bile kurban kesiyor. Kurbanın amacı et bulamayan insanlara senede bir iki gün de olsa et vermektir. Şimdi toplum okadar fakir değil. Herkes haftada veya 10 günde bir kez et yiyebilir durumdadır. Şunu iyi bilmek gerekir ki dört Halîfenin hiçbiri hacca gitme dışında kurban bayramında kurban kesmemiştir. Benim size tavsiyem, kurbana ayırdığınız parayı bayram günlerinden sonra fakirlere, yoksul öğrencilere vermektir. İçinize ne doğuyorsa öyle yaparsınız. 

 

 


 

 

PARFÜM ALIŞVERİŞİ

Hocam selamlar.  Sormak istediğim soru şu: Dünyaca ünlü, kaliteli parfüm üreten birçok firma (YSL, Dior, Calvin Klein, Müler gibi pek çok firma) moda sektöründe faaliyet göstermektedir. Bunların çoğunun sahibi de  ya eş cinsel ya da eş cinselliği  normalleştiren tavırlar içindeler. Bizlerin bu gibi firmalardan parfüm almamız caiz midir?

Cevap: Adam ne halt ederse etsin, siz beğendiğiniz ürünü ücretle satın alırsınız. Satıcının veya üreticinin ahlâki durumu sizi ilgilendirmez. Ama alacağınız ürün İslâm'da yasak ürün ise onu alıp satmak haramdır.