AHZAB:21 HAKKINDA
Pazar, 29 Eylül 2019 00:00

AHZAB:21 HAKKINDA

Hocam selamun aleykum. Bu günlerde hadislerle ilgili bir çalışma yapıyorum. Fakat işin içinden çıkamadığım bir husus var. Size müracaat etmek istedim. Şimdi hocam Ahzab:21 ayetinde peygamberimizde bizim için güzel bir örneklik olduğu söyleniyor. Peki bu örnekliğin içine peygamberimizin bize ulaşan sünneti giriyormu veya rivayetlerle bize ulaşan peygamber örnekliği bu ayetin kapsamına giriyor mu? Yoksa sadece Kuranı Kerim de peygamberimizin niteliklerini belirten ayetler mi kastediliyor. Zira bu Azab:21 ayetinin bir benzeri Hz İbrahim içinde geçiyor(Mümtahine4-6). Takdir edersiniz ki burada Hz İbrahmin Kuranı Kerim de ki örnekliğinden başka bir örnekliğin kastedilmesi mümkün değil. Buradan yola çıkarak Ahzab:21 için peygamberimizin Kuranı Kerim de ki örnekliği kastediliyor dersek bu durumda bir kaç sorum daha olacak mesela peygamberimizin 23 yıllık nübüvetinin müslümanları bağlayan hiç mi bir örnekliği olmayacak. Peygamberimizle ilgili rivayetlerin bizim açımızdan bağlayıcılığı ne olmalıdır. Bir konuda peygamberimizin yasak koyduğuna dair bir rivayet varsa(ipek ve altın gibi) Kuranı Kerimdeki helal ve haramlardan farkı ne olmalıdır? Teşekkür ederim...

Cevap: Bir kere Kur'ân Hz. Peygamber'in yaşayış tarzını, örnek gösteriyor. Onun buyruklarının tutulmasını, yasaklarından kaçılmasını emrediyor. Hz. Peygamber'in çeşitli münasebetlerle söylediği emirler ve yasaklar, uygulamalar önce ashaba örnektir. O emirler ve yasaklar ve yaşam tarzı Hadislerle, Tarihle kitaplara geçirilmiştir. Sağlam Hadis olan Hadislerin belirlediği Peygamber ahlâkı ve uygulamaları bizim için örnektir. 

Yalnız size tavsiyem eğer bu işin uzmanı değilseniz din kitabı yazmaya kalkmayınız. Çünkü bu kadar basit bir şeyi bilmeyenin, Hadislerden hüküm çıkarma yeteneği olduğunu sanmıyorum. Selamlar.