Birkaç harcı âlem soru *** Peygamberimiz namaz oturuşunda nasıl dua ederdi?
Perşembe, 09 Şubat 2012 00:00

Birkaç harcı âlem soru

Hocam hayırlı akşamlar, aklıma takılan birkaç soru var, cevaplarınızla aydınlatırsanız sevinirim;

1-bankadan alınan faiz haram mıdır?

2-ben ikindi namazı sırasında her gün işe gidiyorum? Öğle namazı ile beraber her gün kılabilir miyim? Nasıl kılabilirim? İkindiyi kazaya bırakmamam için.

3-akşam ve yatsı namazında işteyim. Gece gelince akşamın-yatsının farzları ile beraber vitir namazını kılıyorum. Bu yaptığım doğru mudur?

Hocam hayırlı akşamlar.

Cevap: Bankanın faiz adı altında verdiği meblağ bana göre haram riba kategorisinde değildir. Çünkü riba (tefe) anaparayı kat kat geçen, fakiri sömüren para babalarının aldığı fazlalıktır. Sizin paranızı alan banka fakir değil, kâr kuruluşudur. Sizin paranızla para kazanıp size de bir miktar vermektedir ki enflasyon ortamında zaten bankada yatan paranın zaman aşımında kaybettiği değeri ancak karşılar veya karşılamaz bile. Öyle ise gerçekte bir artış yoktur. Sadece paranızı muhafaza etmiş olur. Doğrusu bu konuyu çok yazdım, artık gına geldi, eski yazılarıma bakın.

İkindi namazı sırasında işiniz varsa öğle vakti içinde öğle ile ikindiyi cem'an (birlikte) kılabilirsiniz.

Akşam ile yatsıyı da birlikte kılabilirsiniz. İsterseniz akşam vakti içinde önce akşamı, ardından yatsıyı, isterseniz yatsı vaktinde önce akşamı, sonra yatsıyı beraber kılabilirsiniz. Tabii yatsı namazının ardından Vitri kılarsınız. Vitir Sünnettir. Kılan sevap alır, kılmayan günah işlemiş olmaz. Bu soruyu da pek çok kez cevaplamıştım.

 

Peygamberimiz namaz oturuşunda nasıl dua ederdi?

Hocam saygılar sunar, ellerinizden öper ve sağlıklı günler dilerim. Namazlarda oturuşta devamlı Et-Tehiyyatü, Allahumme-Salli ve Allahümme-Barik dualarını okuyoruz Hocam Peygamberimiz namazlarını bu duaları okuyarak mı kılmıştır? Kılmışsa her oturuşta okunan duaların içindeki Allah’tan başka Tanrı olmadığına tanıklık ederim. Muhammedin O'nun hem kulu hem elçisi olduğuna tanıklık ederim demesi uygun mu? Ey Allah'ım İbrahim ve onun taraftarına merhamet ettiğin gibi Muhammed ve onun taraftarına da merhamet et diye dua etmesi kafama takıldı. Peygamberimiz niçin başka bir peygamberi aracı koyarak hem kendine hem de ümmetine rahmet ve bereket dilesin, direk kendisi isteyemez mi? Yoksa namazın bu bölümleri İslam âlimleri tarafından mı doldurulmuştur?

Cevap: Peygamberimizin namaz oturuşlarında okuduğu çeşitli dualar Hadis kitaplarında mevcuttur. Salli barikleri Peygamberimizin okuduğu rivayeti İbn Mes'ud'a yakıştırılır. Ama Peygamberimizin bunları okuduğuna ihtimal vermiyorum. Peygamber kendi kendine niçin salât etsin ki? Bu onun tevazuuna aykırıdır. Bir sahabi namazında şöyle dua ettiğini söylemiş, Peygamberimiz de onaylamıştır:

Allahumme inni es'eluke ya Allahussamed ellezi lem yelid ve lem yuled ve lem yekun lehu kufuven ehad; en tağfire li zunubi bifadlik ve cudike ve keremik. Peygamberimiz sadece bir tek dua okumamış, çeşitli zamanlarda başka dualar da okumuştur. Bunun için Hadis kitaplarında namaz bahsine bakmanız gerekir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş