TALKININ DİNDE YERİ VAR MI? PDF 
Cuma, 06 Eylül 2019 00:00

TALKININ DİNDE YERİ VAR MI?

Cevap: Telkîn sözcüğü, birine bir şey öğretmek, fikir, öğüt vermek anlamlarına gelir. Türkçe’de talkın şekline giren bu sözcüğün, öğüt, öğretmek anlamına geldiği “Başkalarına verir talkını, kendisi yutar salkımı” şeklindeki atasözünden de anlaşılmaktadır. Kabir başında cenaze imamının talkını ise, ölüye, sorgu meleklerine vereceği cevapları ona anımsatmak, yani tabir caizse ölüye dışarıdan kopya vermektir. Bu şekildeki talkının, İslâmî bir kanıtı yoktur. Hz. Peygamber ölünün ruhunun mağfireti için duâ etmiştir ama uygulamadaki biçimde bir talkın söz konusu olmamıştır. Zaten Münker Nekir sorgulaması da kesin bir dayanaktan yoksun olduğu gibi Kur’ân’ın açık beyanına da aykırıdır. Talkının tarihini falan bilmem, bildiğim bir şey varsa Peygamberimizin böyle bir şey yapmadığıdır. Hem kopya vermek yasak değil mi? Ölmüş olan kimse, imamdan mı öğrenecek de meleklere cevap verecek? Sanki melekler bilmiyor mu adamın uzaktan kumanda ile cevap verdiğini? Bunlar batıl şeylerdir. Ama hurafeler din yerine geçmiş. Doğruları söyleyeni dış­lıyorlar, zındıklıkla suç­luyorlar. Çünkü bunda o uygulamayı yapanların da faydası var. Her şey çıkar için helâl oluyor.

Aynı konuda bir başka soru da şöyle:

Hocam bir cenazede merhum gömüldükten sonra imam onunla yalnız kalmıştı. Hattâ merhumun annesinin adını sormuştu. Daha sonra gittiğim bir cenazede ise imam böyle bir şey yapmadı. Acaba hangisi doğrudur? Çok teşekkürler...

Cevap: İkincisinin yaptığı doğrudur. Telkin diye bir şey yoktur. Telkin bir çeşit kopya vermek değil midir? Kopya vermek yasak değil mi?

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş