KUR’ÂN'A EL BASARAK YEMİN BİR KANITA DAYANIR MI? *** BİR ARAÇ VEYA EV ALINDIĞINDA NE YAPILABİLİR? PDF 
Salı, 20 Ağustos 2019 00:00

KUR’ÂN'A EL BASARAK YEMİN BİR KANITA DAYANIR MI?

Cevap: Kur’ân’a el basmak şeklinde bir yemin şekli yoktur ama gelenek haline getirilmiştir. Bizzat Kur’ân’ın kendisine yemin edilmez, Kur’ân’a el basarak Allah’a yemin edilir. Böylece yemine daha bir güç verilmiş olur. Geçmişe dair bir yemin ettinizse onun keffareti yoktur. Tev­be edeceksiniz. Ama geleceğe ilişkin, bir şeyi yapıp yapmama ile ilgili yemin ise, bunu bozduğunuz takdirde ya 10 yoksula bir gün sabah akşam yemek yedirmek veya onları giydirmek veya bunları yapama­dı­ğınız takdirde üç gün oruç tutmaktır. İsterseniz 10 fakire bir gün yetecek kadar yiyecek parasını bir fakire veya 10 fakire verebilirsiniz. Yeminin çözümü budur.

 


 

BİR ARAÇ VEYA EV ALINDIĞINDA NE YAPILABİLİR?

Ben üç gün önce bir otomobil aldım. Bir adak adamamıştım ama bazı arkadaşlarım kurban kesmek iyi olur dediler. Ne yapabilirim?...

Cevap: Otomobil veya herhangi bir şey alınca kurban kesmek diye bir şey yoktur dinimizde. Ama adak adamışsanız onu yerine getirmeniz gerekir. Ne adadıysanız onu yapacaksınız. Tabii adağın, dinde mevcut ibadet türlerinden birisi olmak kaydıyla. Namaz kılmak, sadaka vermek, kurban kesmek gibi.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş