YANINDA MAHREM ERKEK BULUNMAYAN KADININ HACCI OLMAZ MI? *** BAŞI KAPALI OLMAYANIN HACCI KABUL OLMAZ MI? *** HACDAN SONRA KAPANMAK ŞART MI?
Cumartesi, 10 Ağustos 2019 00:00

YANINDA MAHREM ERKEK BULUNMAYAN KADININ HACCI OLMAZ MI?

Cevap: Kadının mahremi olmadan yalnız başına hacca gideme­yeceği hakkındaki fetvalar, can güvenliğinin ve hac örgütlerinin olmadığı zamanlar için geçerliydi. Bugün o tür fetvaların bir değeri kalmamıştır. Siz teyzenizle birlikte hacca gidersiniz. Zaten uçakta yüzlerce kişi var. Gittiğiniz ve konakladığınız yerlerde kadınların güvenle kalabileceği oteller, konaklama yerleri, çadırlar var. Böyle güvenli ortamlarda kadın­ların, yanlarında erkek mahremleri olmadan da hacca gitmelerinde bir sakınca yoktur. Allah kabul etsin.

 


 

BAŞI KAPALI OLMAYANIN HACCI KABUL OLMAZ MI?

Cevap: Hac başka, baş örtmek ise başka bir şeydir. Siz haccınızı yapın. Kimin haccının kabul edilip edilmeyeceğini önyargılı insanlar değil, sadece Allah bilir. Allah insanın kafasından çok gönlüne bakar. Allah ile kulu arasına kimse giremez ve kimse Allah adına hüküm veremez.

 


 

HACDAN SONRA KAPANMAK ŞART MI?

Cevap: Saçları kapatmak Kur'ân'ın kadınlara emridir. Bunun hacla ilgisi yoktur. Hacca gitseniz de gitmeseniz de İslâm'a göre kapanmanız gerekir. Ama siz haccetmek istiyorsanız hacca gidiniz, sonradan kapanıp kapanmamak sizin seçiminize bağlı.