HÎLE İLE HACCA GİDİLİR Mİ? *** HACCA GİTMEK İÇİN HELÂLLİK ALMAK ŞART MI? *** HACCA GİTMENİN SORUMLULUKLARI NEDİR? PDF 
Cuma, 09 Ağustos 2019 00:00

HÎLE İLE HACCA GİDİLİR Mİ?

Cevap: Hacca giden kimse, kötü huylarını bırakacak, hayatında beyaz bir sayfa açmak niyetiyle gitmelidir. Yalanla, hile ile hacca gidil­mez. Yalan söylemek, bir meslekin uzmanı olmadığı halde bedava hacca gidebilmek için kendisini o meslekin uzmanı göstermek haramdır, günahtır. Ama o kimsenin yaptığı haccın kabul edilip edilmeyeceğini kimse bilemez. Kabul veya reddetme etme Allah’a aittir.

 


 

HACCA GİTMEK İÇİN HELÂLLİK ALMAK ŞART MI?

Cevap: Hacca gidenin, kendisi üzerinde hakkı bulunan kimselerden helâllik alması uygundur ama bu, haccın şartı değildir. Giden gider. Yapılan haccın kabul olup olmayacağını sadece Allah bilir. Her helâllik alanın haccı kabul edilir diye bir şey de yok. Bu iş içtenliğe ve niyete bağlıdır.

 


 

HACCA GİTMENİN SORUMLULUKLARI NEDİR?

Cevap: Kardeşim siz hacca gitmek istiyorsanız gidiniz. Eksiğinize bakmayınız. Elinizden ne geliyorsa onu yapınız. Hele git gel bakalım. Bir hatan olursa yine tevbe eder, af dilersin. Senin düşüncen tıpkı "Şimdi namaz kılarsam, namazdan sonra belki günah işleyebilirim" deyip namaz kılmayan insanın düşüncesine benzer. Canım sen namazını kıl. Bir hatâ işlersen, tevbe edersin. Allah'ın tevbe kapısı her zaman açıktır. Ayrıca Allah senin koluna değil, kalbine bakar. Sen onu temizlemeğe çalış. Hac da gönül temizleme yöntemlerinden biridir. Kimseye bir şey söyleme, hacca gideceksin diye davul çalıp ilan etme. Allah için gizlice git ve gel. Duyan olursa olur ama sen hacılığını duyurmak için törenler düzenleme. Bu tür şeyler gösteriştir, riyadır. Siz yapacağınız işleri insanların duyması için değil, Allah'ın bilip razı olması için yapın. Allah kabul etsin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş