Namazda gülmekle abdest bozulur mu? *** Kişinin kendi nefsi aleyhine bedduâsı (kötü duası)
Pazar, 05 Şubat 2012 00:00

Namazda gülmekle abdest bozulur mu? 

Sn. Muhterem Hocam Prof. Dr. Süleyman Ateş, Namaz esnasında şeytanın verdiği vesvese ile gülmekle namazın bozulduğu konusunda Ehli-Sünnet 'in 4 Mezhebinin de ittifakı vardır. Ancak Hanefi Mezhebinde Kur'an ve Sünnet bütünlüğünde Abdestin de bozulduğu konusunda görüş mevcuttur. Sonucunda Abdest tuvalete çıkmakla yada cinsel ilişki gibi alakalı olan konularda bozulmaktadır. Şimdi diğer 3 Mezhep yanıldı da Hanefi Mezhebi en doğru görüşü bildirdi fetvasının delili: Secde ve rukû’lu namazlarda sesli olarak gülmek abdesti bozar. Zira Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: "Sizden biriniz namazdayken kahkaha ile gülerse abdesti ve namazı birlikte iade etsin" (Sunenu Darekutnî,1/161; Nasbu'r-Râye, 1/44) Kahkaha cenaze namazı gibi secdesiz ve rukû’suz bir namazda olursa veya kahkaha namazın dışında olursa abdesti bozmaz.
 

Bu rivayetin sıhhatini bilmiyorum. Ancak gülme namaz esnasında abdesti bozuyorsa namaz dışında da bozması gerekir bu görüşe göre. O zaman insan güleceğini namazda anlarsa abdest gitmesin diye namazı hemen bozup gülmesini bitirsin sonra tekrar namazı kılsın o zaman abdest gitmez. Bir koşul sadece belli bir şeye endekslenmez. Gülmenin abdestle ne alakası var? Ramazan’da unutarak yiyip içenin orucu gitmiyor da elinde olmadan namaz esnasında gülen kişinin abdesti nasıl gidiyor? Sonucunda insan gülmek için namaza durur mu? Bu vesvesedir. 

Abdest almak zor bir şey değildir yeniden alınırda; abdestte acaba elimi yıkadım mı yıkamadım mı vesvesesinde buna itibar edilmemesi gerekir ki (%100 kanaat getirilmediği müddetçe) bu genelde şeytandan kaynaklanmaktadır bir anlamda şeytana bu şekilde ileride vesveselerin daha fazla artmasına olanakta sağlamaz mı? Bu konuyu ilmi açıdan değerlendirirseniz memnun olurum. Saygılarımla

Cevap: Konunun ilmi bakış açısı, Kur'ân'a müracaat ederek saptanır. Kur'ân, abdestin nasıl bozulacağını açıklıkla belirtmiştir. Okuyalım Maide Suresinin 6. âyetini: "Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta, yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allâh size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni‘metini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz."

Âyetten anlaşılıyor ki abdesti bozan şey, büyük veya küçük tuvalettir. Âyette hiç gülmekten söz edilmez. Kur'ân'a aykırı olan bu tür rivayetlere itibar da edilmez. Zira bu rivayetin mantığı yoktur. Dediğiniz gibi gülmek eğer abdest bozucu olsaydı namazın dışında gülmek de abdesti bozardı. Abdesti bozan şey namazın içinde veya dışında olsun, fark etmez. Âyetin açık anlamından ve birçok bilim adamının açıklamasından abdestin sadece iki tuvaletten biriyle bozulacağı, tuvalete çıkanın, namaz kılabilmek için abdest alması lazım geldiği anlaşılır. Daha önceki yazılarımda da açıkladığım üzere sadece yellenmekle de abdest bozulmaz. Bu konudaki delillerimizi, www.suleymanates.com sitesine girerek arşivden okuyabilirsiniz.

 

Kişinin kendi nefsi aleyhine bedduâsı (kötü duası)

Hocam merhaba benim size bir kaç sorum olacaktı. Hocam ben Allah'a "Allah'ım şu işi yapmayacağım" diye 3-4 kez söz verdim ve "Allah'ım ben bu işleri yaparsam sözümü bozarsam beni lanetle! " dedim. Hocam ben bu sözleri bozdum ve pişmanım. Hocam böyle sözünü şarta bağlayıp bozana ne olur? Hocam ben şimdi lanetlendim mi? Hocam kafama çok takıyorum bu düşünceleri, lütfen cevap yazabilir misiniz? Hocam şimdiden çok teşekkür ederim, Allah'a emanet olun.

Cevap: Söylediğin söz yemin değil, kendi aleyhine bedduadır. Senin lanetlenip lanetlenmediğini ben bilemem. O Allah'a ait bir şey. Her ne olursa olsun, kullandığın o yanlış söze tevbe et, Allah'tan af dile, bir daha kendi canına, ailene kötü dua etme, Allah kullarını bağışlar. Yeter ki kul O'na yönelsin, af dilesin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş