BAYRAMDAN SONRA UMRE YAPANLAR KURBAN KESECEKLER Mİ? PDF 
Çarşamba, 07 Ağustos 2019 00:00

BAYRAMDAN SONRA UMRE YAPANLAR KURBAN KESECEKLER Mİ?          

Hocam, annem ve babam umre için Arabistan' a gittiler.. Ramazan ayının 9 gününü Medine'de geçirdiler. 10. günü Mekke'ye giriş yaptılar. Bayramdan sonra döneceklerdi fakat fikir değiştirerek hac yapmak üzere kalmaya karar verdiler. Fakat kendilerine; bayramdan sonra umre yaptıkları için ceza kurbanı kesmeleri gerektiği ve ifrad haccından başka hac yapamayacakları söylenmiştir. Annem ve babam temettu haccı yapamaz mı ve ceza kurbanı kesmeleri gerekir mi?...

Cevap: Anne babanız Ramazan bayramından önce umre yapmışlarsa temettu haccı değil, sadece umre yapmış olurlar. Çünkü hac mevsimi Ramazan bayramından sonra başlar. Eğer Ramazan bayramından sonra umre yapmışlar da ihramdan çıkmışlar ve hac zamanı hac yapacaklarsa temettu haccı yapmış olurlar. Sizin anlatımınıza göre anne babanız zaten temettu haccı yapmışlardır. Temettu haccı ne demek? Hac mevsimi içinde önce umre yapıp sonra ihramdan çıkmak ve hac gününden bir iki gün önce tekrar ihrama girip haccetmektir. Sizin anlatımınıza göre anne babanız da böyle yapmışlardır. Başka nasıl temettu haccı olacak ki?

Temettu ve kıran haccı yapanlara kurban kesmek vâcibdir. Bu kurban, ceza kurbanı değil, şükür kurbanıdır. İfrâd hacri yapanlara kurban kesmek vâcib değildir, dilerlerse nafile olarak kesebilirler.

Temettu ve kıran haccı yapıp da kurban bulamayan veya kurban almaya parası olmayanlar, bayram'dan önce üç gün, eve döndükten sonra da yedi gün olmak üzere on gün oruç tutarlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş