CEHENNEM AZABI BEDENSEL Mİ RUHSAL MI? (2)
Çarşamba, 17 Temmuz 2019 00:00

CEHENNEM AZABI BEDENSEL Mİ RUHSAL MI? (2)

(...dünden devam)

Bu âyette suçlulara günahlarından sorulmayacağı belirtiliyor. Bu, suçluların, yaptıklarından sorumlu olmayacakları anlamına gel­mez. Herkes yaptığından sorumludur. Ancak âhirette, insanın dün­yada yapmış olduğu işler o kadar açık biçimde görünecektir ki artık suçlunun suçunu sorup araştırmağa gerek yoktur. Herkesin dünyada yaptıkları, rûhuna yerleşmiştir. Yaptıklarının işâretleri, izleri rûhun­da görünür, bütün organları yaptıklarını söyler. Bu âyet, âhirette suçluların, kulun itirafına gerek kalmayacak derecede açıkça belli olacağını bildirmektedir. Nitekim: O gün ne insana, ne de cinne günahından sorulur. Şimdi Rabbinizin hangi ni‘metlerini yalanlı­yorsunuz? Suçlular, sîmâ­larından tanınır, perçemler(in)den ve ayaklar(ın)dan tutulur. Şimdi Rabbinizin hangi ni‘metlerini yalan­lıyorsunuz?” (Rahmân: 89(55)/39-42 ) âyetlerinde de suçlulara ne gibi günah işlediklerinin sorulmayacağı, zîrâ onların, işâretlerinden tanı­nacağı ve perçemlerinden ve ayaklarından tutulup cehenneme atılacakları belirtilmektedir.

Bu âyetlerden anlıyoruz ki kişinin, dünyada yaptığı kötü eylemler, günahlar, rûh cisminin üzerinde kendilerine özgü birtakım izler, kara lekeler bırakır. Bu izler, o kulun hangi günahları işlemiş olduğunu belirtir. Meselâ hırsızlığın, zinânın, haksızlığın, yalan­cı­lığın ve diğer günah işlerin rûh üzerinde kendine özgü işâretleri olur. Bu işâretler, o kulun ne gibi işler yapmış olduğunu gösterir. Rûh bedenden ayrılınca eylemlerinin bütün izleri açığa çıkar: "O gün onlar, ortaya çıkarlar. Onlardan hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. (Ve sorulur onlara): "Bugün mülk kimindir? O tek ve kahhâr olan Allah'ın!” (Mü’min: 60(40) /16) âyetinin bildirdiği üzere o gün her can apaçık ortaya çıkar: bütün meziyetleriyle, fiilleriyle görünür. Dünyada yaptığı işlerin izleri açık açık belli olur. Dünyada gözlerden saklı, gizli yapılan işler o gün ortaya çıkar. Hiçbir iş Allah’tan gizli kalmaz.

“Yaptıklarının kötülükleri onlara göründü ve alay edip durdukları şey onları kuşattı. (Câsiye: 65(45) /33)

Kur’ân-ı Kerîm, âhiretteki hesabı bu kadar açık biçimde ortaya koymuş iken, İlmihal Kitâblarında birtakım zayıf ve mürsel riva­yetlere dayanılarak yapılan Münker Nekîr senaryosu ve bu melek­lerin “Rabbin kimdir? Nebîn kimdir?” gibi sorular şeklindeki riva­yetlerin uydurmalığı ortadadır. Kur’ân, suçlulara, günahlarından so­rulmayacağını, herkesin ne yaptığının ortaya çıkacağını, sorguya gerek bulunmayacağını vurgulayadursun, bizim rivayetçilerimiz ve bu rivayetleri süsleyen senaristlerimiz, Münker Nekîr’e sorular sordurmadan rahat edememişlerdir. Melekler ölen kişinin işâret­lerini, ne yaptığını, kime inandığını, inanç ve eyleminin izlerini gör­müyorlar mı ki böyle sorular soruyorlar? Gördükleri halde soru­yorlarsa abes iş yapıyorlar. Melekler bunu yapmaz. Eğer gör­müyorlarsa melek olmazlar. Çünkü melek rûhsal varlıktır. Rûh rûhu görmez mi?

(devamı yarın..)