İHRAM HAKKINDA BİR SORU (2)
Pazar, 14 Temmuz 2019 00:00

İHRAM HAKKINDA BİR SORU (2)

(...dünden devam)

İhrama giren kadınlar, elbiselerini çıkarmazlar, başlarını ve ayaklarını açmazlar, yalnız yüzlerini açık bulundururlar, telbiye ederken seslerini yükseltmezler. İhramda hayz gören yıkanıp, ihrama devam eder.

Hac için ihrama Şevvâl'in birinden, Zî'l-hicce'nin dokuzuna kadar herhangi bir günde girilebileceği gibi daha önce de girilebilir. Fakat çıkmamak üzere çok önceden ihrama girmek, insanın uzun zaman ihramda kalmasını, güçlük çekmesini gerektirdiğinden mekruhtur.

İhramın Yasakları

Hac veya umre için ihrama giren kimseye, aşağıdaki şeyleri yapmak haramdır:

1) Münâsebette bulunmak Üç mezhebe göre ihramda bulunan kimsenin evlenme akdi de bâtıldır. Hanefilere göre ihramda nikâh akdi caizdir. Çünkü ihram, cimâ'a mânidir, fakat nikâh kıyılmasına mâni değildir, ihramda münâsebete yol açacak şeyleri yapmak, meselâ karısıyla oynamak, onu öpmek, yahut münasebete dair şeyleri konuşmak haramdır.

3) Başı ve yüzü örtmek haram olduğu gibi (Şâfiîlere ve Hanbelîlere göre erkeğin yüzünü örtmesi haram değildir) ayağının aşıklarına kadar kapalı ayakkabı giymek de caiz değildir. Üstü açık ayakkabı bulamayan, aşıklarını örtmeyecek herhangi bir ayakkabı giyebilir. Yahut ayakkabısının aşıklarını örten kısmını keser. Di­kişsiz elbise ve üstü açık ayakkabı giymek erkeklere mahsustur. Kadınlar normal elbiselerini giyerler, yalnız yüzlerini ve avuçlarını açık bulundururlar.

4) Avlanmak, avlayana avı göstermek, telef etmek kastıyla Harem'in yaş otlarını koparmak haramdır. Kurumuş otları Kopar­makta bir sakınca olmadığı gibi, ekilmiş mahsulâtı ve sebzevatı fay­dalanmak kastıyla koparmakta, tedavi için kullanılan, yapı ve diğer işlerde istifade edilen şeyleri, yararlanmak maksadıyla koparmakta da bir sakınca yoktur.

5) Tıraş olmak, saçlarını kısaltmak, tırnak kesmek de ha­ramdır. Fakat su ve haşeratı öldürmeyen kokusuz sabun veya de­terjan gibi temizlik maddeleriyle yıkanmak caizdir. Şafiî ve Han­belîlere göre kiri gidermek için yıkanmak caiz değildir. Yalnız eller kokusuz bir sabunla yıkanabilir. Elde kokusu kalacak sabun kullanmak caiz değildir. Kiri gidermek maksadıyla değil de cünüplükten kurtulmak için yıkanmak bütün mezheplere göre caizdir.

6) Çadır, ev, ağaç veya şemsiye gibi bir şeyin gölgesinden istifâde etmek caizdir. Ancak bunlar, erkeğin başına ve kadının yüzüne temas etmemelidir. Çünkü erkeğin başını, kadının da yü­zünü açık bulundurması vâcibdir. Şâfiîlere göre; gölgelenmek için altına girilen şeyler, başa ve yüze değse de bir zararı yoktur. Ama örtünme kastıyla koymadıktan sonra herhangi bir şeyin başa ve yüze temasında bir mahzur yoktur. Hanbelîlere göre ağaç ve çadır gibi insanın kendisiyle beraber olmayan şeylerin altında gölgelenmek caiz, fakat şemsiye gibi insanın yanında taşıdığı şeylerle gölge­lenmek caiz değildir.

Bu yasaklara "haccın cinayetleri" de denir. Bunlar içinde münasebette bulunmak haccı bozar, diğerleri haccı bozmaz, fidyeyi gerektirir.

***