İHRAM HAKKINDA BİR SORU (1)
Cumartesi, 13 Temmuz 2019 00:00

İHRAM HAKKINDA BİR SORU (1)

Sevgili Hocam, yakın arkadaşlarımdan olan bir öğretmen arkadaşım (o da din dersi öğretmeni Mörs şehrinde) bu yıl hac zamanı Almanya’daki okul tatiline denk geldiğinden Hac vazifesini yapacak inşallah.

Bana "Süleyman Hocama ayrı bir kıymet veririm, kendisine bir sorum olacak iletebilir misin" dedi. Ben de memnuniyetle sorusunu ileteceğimi söyledim.

"Fıkıh kitaplarında ihramın altına külot, şort vs. giyil­me­yeceği yazar, cemaatlerin uygulamaları da bu şekildedir. Ben de kemere yıllar önce izin çıktığı için iyi bir kemer aldım, onu takacağım ancak hala bu konu beni meşgul ediyor. Hocamıza ihramın altına iç çamaşırı giyme meselesini sorar mısın" dedi. 

Bu şekilde arkadaşımın sorusunu iletmiş oluyorum.

Cevabınız için arkadaşım ve şahsım adına şimdiden şükranlarımı sunar, ellerinizden öperim. Selamlar...

Cevap: İhram, normalde helâl olan giysilerden çıkıp sadece iki havluya sarılmaktır. Dikişli elbise giymek ihrama aykırıdır. Size ihramın hükmünü Yeni İslâm İlmihalinden naklediyorum: 

İhram

Hac dışında yapılması mubah olan şeyleri kendisine haram kılmak demektir. Bu da iki şeyle gerçekleşir: Birincisi niyet, ikincisi niyetle beraber telbiye. Telbiye şudur:

لَبَّيكَ اللَّهُمَّ لَبَّيكَ لَبَّيكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيكَ إنَّ الْحَمْدَ وَ النِّعْمَةَ لَكَ وَ الْمُلْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَLebbeyk Allâhumme lebbeyk, lebbeyke la şerîke leke leb­beyk, inne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mulk. Lâ şerîke lek. (Buyur Allahım buyur, Senin emrine koştum, Senin ortağın yoktur buyur. Hamd Sana mahsustur, ni'met ve mülk senindir. Senin ortağın yoktur.) Bunu söylemeyip sırf Allah'ın adını anmakla da ihram olur.

İhram yapana "muhrim" denir. İhramdan çıkma da “ihlâl”­dir. İhram, Kâbe'ye saygı işaretidir. Gerek hac maksadıyla, gerek başka bir maksatla gelen her Müslüman, ihrâmsız Mekke'ye gire­mez. Böyle bir hareket, Kâbe'ye saygısızlıktır. İhrama girmek iste­yen kimsenin, tırnaklarını kesmesi, traş olup bıyıklarını kısaltması, edep yerini ve koltuk altlarını tıraş etmesi müstehabdır. İhrama giren dikişli elbiselerini çıkarır, mümkünse yıkanır, değilse abdest alır. İki havluya bürünür, birisini göbekten aşağı kısmı örtmek üzere kuşanır, diğerini omzuna alır. Başını ve ayaklarını açık bulundurur. İki rek’at namaz kılar ve biraz yüksek sesle: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk, lebbeyke lâşerîke leke lebbeyk, inne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mulk, lâşerîke lek" diye telbiye etmeye başlar.

(devamı yarın..)