SIĞIR VE MANDALARIN ZEKÂTI (2) PDF 
Cuma, 12 Temmuz 2019 00:00

SIĞIR VE MANDALARIN ZEKÂTI (2)

(...dünden devam)

Sığırın otuzundan azına zekât düşmez. 30 sığırı olana zekât farzdır. Bu 30 sığırın üzerinden bir yıl geçerse bir yaşında bir erkek veya dişi buzağı (tebî-tebîa) verilir. Sığır sayısı kırka varınca iki yıllık bir erkek veya dişi dana (müsinn-müsinne) verilir. 40'dan sonra kırklar, otuzlar hesaplanır. Her otuzda bir buzağı, her kırkta bir dana verilir.

Meselâ yetmiş sığır için bir buzağı, bir dana; seksen sığır için iki dana; doksan sığır için üç buzağı; yüz sığır için bir dana ile iki buzağı; yüz yirmi sığır için dört buzağı veya üç dana verilir. Çünkü 120'de dört 30, üç tane de kırk vardır.

Zekâtta sığır ile manda arasında fark yoktur. Bunlar karışık olursa, birbirine eklenir. Hangisi fazla ise zekâtın o fazladan verilmesi iyidir. Eşit iseler zekât, iyilerin âdisinden, âdilerin iyisinden verilir. Yani pahalı olanların ucuzundan, ucuz olanların pahalısından verilir. Meselâ sığır ve manda eşit miktarda karışık ve manda kıymetli ise mandanın ucuzundan, sığırın iyisinden verilir.

40-60 arasındaki sayılar için Hanefi yorumculara göre her fazla sığıra bir müsinne(iki yaşını bitirmiş dişi dana)nin kırkta bir değeri ve her iki fazla sığır için bir müsinnenin yirmide bir değeri zekât olarak verilir. Bu durum sadece kırktan altmışa kadar olan sığırlara mahsustur. Bunun dışındaki rakamlar arasında bulunan farklar affedilmiştir.

Sığırın zekât nisbetini bir cetvelle gösterelim:

Sığır Sayısı

Zekâtı

30–39

1 yaşında bir erkek veya dişi buzağı

40–59

1 tane iki yaşını bitirmiş erkek veya dişi dana

60–69

2 tane bir yıllık erkek veya dişi buzağı

70–79

1 yıllık bir buzağı ve iki yıllık bir dana

80–89

2 tane iki yıllık dişi dana

90–99

3 tane bir yıllık erkek buzağı

100–109

1 tane iki yıllık dişi dana ve 2 tane bir yıllık erkek buzağı

110–119

2 tane iki yıllık dişi dana ve 1 yıllık erkek buzağı

120

3 tane iki yıllık dişi dana veya 2 tane bir yıllık erkek buzağı

 ***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş