HAYVANLARIN ZEKÂTI (1)
Perşembe, 11 Temmuz 2019 00:00

HAYVANLARIN ZEKÂTI (1)

Hocam ben maaş ile çalışan bir insanım. Biriktirdiğim nakitim ile köyde yaşayan bir insan ile hayvancılığa başladık. Hayvancılığa 10.10.2018 tarihinde başladık. Ortaklığımız şu şekildedir. Ben 138.000 tl nakit para verdim. Ortağım ise yerini ve iş gücünü koydu. Gelir ve gider ile kâr ve zarar yarı yarıyadır. İşletmemizin esas işi sütçülüktür. 14 adet süt ineği, 2 adet tosun ve ineklerden doğan 7 adet buzağı vardır. Buzağılarımız biraz büyüdüğü zaman satıp yerine 2 adet daha inek alacağız. 2 adet tosun ile 1 adet inek kurbanlıktır. Ortalama hayvan sayımız 15 ile buzağılarla beraber 23 arsında değişiyor. Hayvanlara 2-3 ay hariç yemleme yaparak bakıyoruz. Süt satıp yem alıyoruz. şu ana kadar herhangi bir kâr elde etmediğimiz için herhangi bir kâr dağıtımı yapamadık. Hocam bu şekildeki işletmemiz için zekât vermemiz gerekiyor mu? Lütfen yardımcı olur musunuz? ...

Cevap: Anladığıma göre siz, ihtiyacınızdan fazla olarak bir miktar birikime sahipsiniz. O para ile ortaklık kurmuşsunuz. Ortaklığınız sizin kazanç için açtığınız bir kurumdur. Bu kurumun zekâtı devlete ödeyeceğiniz vergidir. Ayrıca kurumunuzdan gelir elde ederseniz elde edeceğiniz kârın zekâtını verirsiniz. Siz bes­lediğiniz hayvanlar üzerinden kazanç sağlayacaksınız. Hayvanların zekâtı vardır. İşte aşağıya sığır ve mandaların zekât miktarını yazı­yorum. 

EVCİL HAYVANLARIN ZEKÂTI

Ehlî hayvanlar, tâbirini "sevâim" yerine kullandık. Fıkıh kitaplarında asıl terim, "sevâim"dir. Sevâim, "sâime"nin çoğuludur. Ahırda beslenen hayvanlara alûfe, kırda yayılan hayvanlara "sâime" denir. Bu isim, senenin çoğunu kırda veya ahırda geçirdiklerine göre hayvanlara verilmiştir.

Senenin çoğunu kırda yayılarak geçiren hayvana "sâime", senenin çoğunu ahırda geçiren hayvana "alûfe" denmiştir. Başka­sının otlağında parası verilerek yaydırılan hayvanlar da "sâime" sayılmaz.

Sâime hayvanlar içinde zekât düşenler: Deve, sığır-manda, ğanem (koyun-keçi)'dir. Atlara, eşeklere zekât düşmez. Ama bunlar ticaret içinse düşer.

(devamı yarın..)