KALP KIRMA
Cumartesi, 22 Haziran 2019 00:00

KALP KIRMA

Hocam benim size sormak istediğim bir konu var. Arkadaş ilişkilerimizde zaman zaman arkadaşlarımızın ince ince laf sokarak veya başka şekillerde kalp kırdığı durumlar oluyor. Ben bilerek ve isteyerek kimsenin kalbini kırmamaya çalışan biriyim. Size sormak istediğim husus şu; birisi beni kırdığı zaman laf söylemeyi beceremediğimden değil Allah korkusu ile söylemek istemediğimden karşı tarafa benzer bir davranışla mukabele etmiyorum. Acaba bunu yapmak ile kendime zarar mı veriyorum? Kötü söz ve davranışa aynı şekilde mukabele etmek mi gerekir? Dinimizce hangi ahlâk davranışı daha uygundur? Kalp kırma konusunda görüşünüzü öğrenmek istedim. Şimdiden teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla....

Cevap: Siz tam Kur'ân'ın dediği biçimde hareket ediyorsunuz. Kur'ân, olgun mü'minlerin, kötülüğe iyilikle mukabele ettiklerini, kötülüğü iyilikle, güzel sözle savdıklarını belirtiyor ve "Sen en güzeliyle sav. Bir de bakarsın ki senin düşmanın, sıcak bir dost oluvermiş." Bu konuda bir de hadis veya Hz. Ali'ye ait bir söz var:

"Sevdiğini ölçülü sev, bir gün düşmanın olabilir;

Sevmediğine karşı da ölçülü davran, sınırı aşma; bir gün dostun olabilir."

İnsanları incitmek, alay etmek çok kötü bir şeydir. Kur'-ân, kaşıyla gözüyle, sözleriyle insanları kıranlara "yazıklar olsun!" demektedir. "Kırma insan kalbini, yapacak ustası yok!" Hz. Mevlânâ, gönül kırmamayı öğütler ve bir kırık gönlü onar-manın, yüz bin kez hac yapmaktan daha değerli olduğunu belirtir.