HAC SURESİNİN BİR ÂYETİ HAKKINDA
Cumartesi, 25 Mayıs 2019 00:00

HAC SURESİNİN BİR ÂYETİ HAKKINDA

Sevgili Hocam, Hac Suresini dinlerken "Allah meleklerden de, insanlardan da elçiler seçer. Allah, işitendir, görendir." ayetinde aklıma su soru geldi: İnsanın elçiliği insana, peki meleklerin elçiliği de vahyi insandan olan elçilere ulaştırmaları, insanların canlarını almaları, savaşta müminlere destek olmaları, yoldan çıkmış kavimleri cezalandırmaları gibi tamamen insanla alakalı bir elçilik mi, yoksa diğer meleklere karşı bir elçilik de söz konusu mu?

Sağlık ve esenlik dileklerimle selam eder ellerinizden öpe­rim...

Cevap: "Allah meleklerden de, insanlardan da elçiler seçer. Allah, işitendir, görendir. Onların önlerinde ve arkala­rında olan(bütün olayları, yaptıkları bütün işler)i bilir. Bütün işler Allah'a döndürülür.(Hac: 75-76)

Bu âyetler, Allah elçi gönderse melek elçi gönderir, diyen­lere cevap niteliğindedir. Allah böyle söyleyenlere diyor ki: Melek­ler de Allah'ın kullarıdır, insanlar da. Allah dilerse meleklerden, dilerse insanlardan elçi seçer, gönderir. Allah'ın, meleklerden de elçileri vardır, fakat melek elçiler iki türlüdür: Bir kısmı insanları doğru yola iletmek için seçilmiş olan insan elçiye Allah'ın buyruklarını iletir. Bir kısmı da Allah'ın buyruklarını icra etmek üzere dünyaya gelir. Deprem, zelzele ve benzeri olayların icrasında görevlendirilir. Ama onların bu işleri yaptıklarını insanlar görmez. Allah'ın bu kâinâttaki yasalarının ardında birer melekî güç vardır. İnsan, meleği bu maddi gözle görme niteliğine sahip değildir. Allah'ın melekleri pek çoktur.