DİL ALTI İSORDİL ORUCU BOZAR MI? PDF 
Salı, 07 Mayıs 2019 00:00

DİL ALTI İSORDİL ORUCU BOZAR MI?

Muhterem hocam, selâm ve hürmetlerimi sunar, Allah’­tan sağlık dileklerimi iletirim. Kıymetli vaktinizi almamak için kısa keseceğim. Ben 83 yaşındayım. Allah’a hamdolsun dini vecibelerimi elimden geldiğince yerine getiriyorum. Kroner kalb hastasıyım. Anjiyo oldum, üç damar tıkalı çıktı. Balonla aç­ma imkânı olmadığı için ameliyat da riskli olduğundan ilaç tedavisi uygun görüldü.

.. mübarek Ramazan geliyor, orucumu bozmak istemiyorum. Kriz geldiği zaman 5 mg. (İSORDİL) Dil altı denen, mercimekten küçük ilacı (dil altına aldığımda) krizi atlatıyorum.

Malum-i alileriniz bu ilaç yalnız kalbe oksijen veriyor, açlığı veya susuzluğu giderici hiçbir etkisi yok. Sizden istirha-mım, oruçken bu ilacı kullanırsam orucum bozulur mu? Diğer ilaçlarımı iftar ile sahur arasında kullanma imkânım var.

Saygılarımı sunar Yüce Allah’tan sağlık dilerim...

Cevap: Önce ... oruç tutması gerekmez. Her gün için bir fidye vermesi yeterlidir. Ama kendileri koca bir ömür boyu alıştığı orucunu bırakmak istemiyorsa, dil altı ilacını alması, orucunu bozmaz. Çünkü fıkıh kitaplarına göre “Oruçlu kimsenin, ağzına aldığı susam tanesi kadar bir şeyi çiğneyip yok etmesi ve boğazında tadını duyması, orucunu bozmaz.” Buna göre kalb hastalarının, dil atlına koydukları küçücük İSORDİL’in, kılcal damarlarca kendiliğinden emilmesi, orucu bozmaz. Çünkü orucu bozan, boğazdan mideye giden gıdalardır. Kılcal damarlarca emilen ilaç mideye değil, hücrelere, özellikle kalb damarlarına gider. Ancak ilacı yutmamak gerekir. Yutulduğu takdirde oruç bozulur. İslâm, insan sağlığına zararlı bir hüküm getirmemiştir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş