KARA KEDİ UĞURSUZ MU? *** CARİYE KAVRAMI NE ANLAMA GELİR? PDF 
Pazartesi, 22 Nisan 2019 00:00

KARA KEDİ UĞURSUZ MU?

Sayın Hocam, Sokakta yürürken önüme bazen kara kediler çıkıyor. Gözümün içine bakıyor bazen. Sanki o gün kötü bir şey olacakmış gibi geliyor. Duâ ettiğim zamanlar da çıkıyor. Bunun batıl inanç olduğunu söylüyorlar. Bunun aslı nedir? ...

Cevap: Bu tür düşünceler batıl inançlardır. İslâm’da uğursuzluk yoktur. Kur’ân, kendilerini doğru yola çağıran Hak elçilerini uğursuz sayanlara: “Uğursuzluğunuz sizinle beraberdir. Uğursuzluk kendinizdedir” ifadesiyle bu zanlarını kınamaktadır. Kedi Allah’ın masum bir yaratığıdır. Renginin kara, beyaz, alacalı olması Allah’ın yaratması sonucudur. Allah’ın yarattığı biçimi ve rengi neden uğursuz sayalım ki? Kedinin rengi kara veya beyaz olsun, ne fark eder? Zavallı hayvanı uğursuz kabul etmek, siyah renkli kedilere karşı bir düşmanlık duygusu doğurur. Hayvanlara acımak gerekir. Renkleri ne olursa olsun. Hem kara rengi uğursuz saymak çok yanlıştır. Türk geleneğinde kara renk bir çeşit yiğitlik, mertlik simgesi sayılmıştır. Bu yüzden bazı paşalara Kara lakabı verilmiştir. Kara Mustafa Paşa, Kara Murat, Kara Mehmet, Karacaahmet, Karaoğlan gibi.

Karacaahmet “Bana kara diyen dilber, saçların kara değil mi, …. Gözlerin kara değil mi?” söylemleriyle kara kaşın, kara gözün halk nezdinde ne kadar muteber kabul edildiğini anlatmıştır.

 


 

CARİYE KAVRAMI NE ANLAMA GELİR?

Sayın Süleyman Ateş, İslâmiyet’te kölelik kalktığına göre cariyelik kavramı ne anlama gelir?...

Cevap: Câriye, köle kadın demektir. Erkek köleye abd, kadın köleye eme veya câriye denilir. İslâm geldiği zaman kölelik tüm dünyada egemen bir yasa idi. İslâm, köleliğin kaldırılmasını hedef göstermiş ama henüz köleliğin tümden kaldırılması ortamı oluşmadığı için tamamen kaldırmamıştır. Ancak köleliğin kaldırılması gereken bir kurum olduğunu belirtmiştir. Dediğim gibi kölelik, Kur’ân’da kesin biçimde yasaklanmadığı için Peygamber döneminden sonra bu müessese uzun zaman sürdürülmüştür.

Kadın köle anlamındaki çâriye, kendi sahibi olan erkekle karı koca hayatı yaşayabilir. Bunun böyle olması da normaldir. Çünkü o da insandır, onun da cinsel dürtüleri, istekleri vardır. Sahibinden başkasıyla ilişkide bulunamaz. Öyle ise onun cinsel dürtüsü nasıl karşılanacaktır? Şâyet cariye, sahibinden çocuk doğurursa onun sürekli karısı durumuna geçer ki bu durumdaki kadına ümm-i veled (çocuk annesi) denilir.

Şimdi artık dünyada kölelik ve cariyelik kalktığına göre aslında Kur’ân’ın gösterdiği hedefe ulaşılmıştır. Bundan böyle ne kölelik, ne de cariyelik olmaz. Onun için cariye ve köle hukuku da yoktur. Bugün için cariye sözü hiçbir anlam ifade etmez.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş