GİYİMDE, SÜSTE HELÂL VE HARAM OLANLAR (2) PDF 
Salı, 16 Nisan 2019 00:00

GİYİMDE, SÜSTE HELÂL VE HARAM OLANLAR (2)

(...dünden devam)

İmam Ca'fer'in bu sözü, erkeğin ipek giymesinin ve altın tak-masının yasaklanmasının, yoksulluk ve darlıktan ileri geldiğini, herkesin ipek giyme ve altın yüzük takma imkânının doğduğu bolluk zamanında bunları giymekte bir sakınca olmadığını, bu yasağın günahla ilgili olmayıp toplumsal denge ve imkân ölçüsünde eşitlik ilkesiyle ilgili olduğunu gösterir.

Hz. Peygamber (sav)'in, giydiği ipek elbiseyi çıkarıp attığı: "Bu, korunanlara yaraşmaz" dediği (Buḫârî, Müslim) rivayeti yanında; Dûmetu'l-Cendel emiri Ukeydir'in, kendisine hediye olarak gönderdiği altın işlemeli, saf ipek elbiseyi giydiği; imrenerek elbi­seye ellerini süren sahâbîlerine: "Siz buna imreniyor musunuz? Andolsun Cennet'te, Sa'd'ın mendilleri bundan daha güzeldir!" dediği (Tirmizî, Müslim) de rivayet edilmektedir. Başka bir rivayette de; Hz. Ömer, Şam'da bir kasaba olan Cabiye'de Müslümanlara hitaben: "Peygamber (sav) ipek giymekten menetti. Ancak iki, üç, dört parmak yeri kadar ipek giyilmesine müsaade etti." Demiştir (Tirmizî, Libâs, 1).

Rivayetlerin çoğundan, erkekler için halis ipek giymenin mekruh olduğu, yani uygun bir şey olmadığı anlaşılır. Fakat karışık ipek veya ipekle işlenmiş yahut ipek sırmalı, saçaklı elbise giymekte bir sakınca yoktur. Abdullah ibn Ömer (ra), çarşıdan satın aldığı Şam yapısı bir elbisenin, kırmızı ipekle işlendiğini görünce onu geri vermiş, bu husus Esmâ'dan sorulmuş; Esma Abdullah ibn Ömer’in yanlış düşündüğünü anlatmak için Hz. Peygamber'in, cepleri, yenleri, yırtmaçları ipek kaplı cübbesini çıkarıp soranlara göstermiş, yani böyle ipekle kaplı elbise giy-menin bir sakıncası olmadığını anlatmak istemiştir. Nitekim bir rivayette de Esma: "Peygam­ber (sav) bu elbiseyi giyerdi. Biz bunu hastalar için yıkarız, bunun (suyu) ile (yıkanılıp) şifâ istenir." Demiştir (Ebû Dâvûd, Müslim, Libâs, b. 2 h. 10). Abdullah ibn Abbâs da: "Peygamber (sav) saf ipeği (erkeklere) menetti. Fakat ipek bayrak kullanmakta ve elbiseye ipek sırma, saçak takmakta bir sakınca yoktur." Demiştir (Ebû Dâvûd, Hâkim).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş