TÜRKÇE KUR'AN-I KERİM *** ALEYHA EDATININ ANLAMI PDF 
Cumartesi, 13 Nisan 2019 00:00

TÜRKÇE KUR'AN-I KERİM

Süleyman Bey, Arapçayı hiç bilmeyen bir inanan olarak Kur’an-ı Kerim’i okumak ve anlamak için en iyi anlaşılabilen Türkçe mealini bulmaya çalışıyorum. Elimde Dinayet Vakfı Yayın­larından “Kur’an-ı Kerim Açıklamalı Meali” kitabı var. Ancak yine de anlamakta zorlandığım ifade ve kelimeler çok fazla. Ayrıca Kitapta sadece Türkçe meali olsun istiyorum (Arapçası ve Arapça okunuşu olsun istemiyorum). Sizin tavsiye edeceğiniz çok daha anlaşılır ve günümüz Türkçesine yakın Türkçe meal kitabı varsa bildirirseniz memnun olurum.Çok teşekkür ederim,...

Cevap: Osman Bey, kanaatime göre en doğru Türkçe Meal tarafımızdan yapılmıştır. Son olarak iki üç ay önce yayınladığımız bir Türkçe Meal vardır. Arapça metinsiz ve iniş sırasına göre düzen­lediğimiz bu Kur'ân-ı Kerîm Mealini okumanızı tavsiye ederim. Meali 

Yeni Ufuklar Neşriyat, Nuh Kuyusu Cad. No. 267, Bağlar­başı Üsküdar-İstanbul adresinden temin edebilirsiniz. Bu konuda Youtube'da canlı bir tanıtma videosu bulabileceğiniz gibi Facebook'ta da bu videoyu izleyebilirsiniz. 

 


 

ALEYHA EDATININ ANLAMI

Bir okurum, aleyha edatının anlamını soran okuruma cevap:

Aleyha Arapçada bir edattır. Temeli Alâ'dır. Bu edatın sonu­na zamir gelir. Arapçada erkil ve dişil zamir vardır. h erkil zamirdir, hâ dişil zamirdir. Sizin örneğinizde alâ edatının sonuna dişil zamir olan hâ gelmiştir. Onun üzerine, ona anlamı alır. Eğer erkil zamir gelse aleyhi olurdu. Bu da yine ona, onun üzerine demektir. Sonuna başka zamirler de gelebilir. Meselâ birinci çoğul zamiri nâ gelirse: aleyna, bizim üzerimize, bize anlamlarını alır. Bazı kişiler aleyna'yı isim olarak kullanırlar. Bu cehaletin tipik örneğidir. Yahut aleyna edattır, isim olur mu? Bizde de, da isim olabilir mi? Ayrıca aleyha, aleyhi o kişinin aleyhine anlamına da gelir. Meselâ Fussilet Sure­sinde günahkârların organlarının, kıyamette İlâhî Mahkemede yaptıkları hatalara şahitlik edecekleri belirtilir:

"Derilerine: 'Niçin aleyhimize şâhidlik ettiniz?' dediler. (Derileri): 'Her şeyi konuşturan Allah bizi konuşturdu. İlk defa sizi O yaratmıştı, işte O'na döndürülüyorsunuz.' dediler." (Fussilet: 21)

 

Bu âyette organ sahipleri, aleyhlerine tanıklık eden derile­rine: "لِمَ شَهِدْتُمْ عَلَيْنَا lime şehidtum aleyna : Niçin bizim aleyhimize tanıklık ettiniz?" diyorlar. Burada aleyna, aleyhimize demektir.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş