CUMA NAMAZININ İŞYERİNDE KILINMASI HAKKINDA
Salı, 09 Nisan 2019 00:00

CUMA NAMAZININ İŞYERİNDE KILINMASI HAKKINDA

 

Selamun Aleyküm değerli hocam, İnşaallah sağlık sıhhatiniz iyidir.

Bir sorum olacak. Biz işyerimizde yaklaşık 250 kişi çalı­şıyoruz. Cuma namazı için şirket dışına gidip gelmelerde bazı arka­daşlara iş nedeniyle sorun olduğu için içeriye mescit yaptık. Amaç hem Cuma namazlarının hem de vakit namazlarının burada kılınma­sıydı.

Ama bazı arkadaşlarımız burada fıkha göre uygun değil diyerek, burada Cuma namazının kılınmasına müsaade etmiyorlar. 

Ben ise, çalışanları daha çok İslam’a ısındırmak ve ibadet­lerini yapabilmeleri için Cuma namazının işyeri mescidi içinde kılınması taraftarıyım. Yıllardır sizi takip eden ve ziyaretinize gelen bir takipçiniz olarak en doğru bilgiyi sizden alabileceğime inandığım için yazıyorum.

Hocam, bu noktada herkese ibadetini daha rahat yapabilmesi için çırpınan ben mi yoksa dini (bence) zorlaştıran bu arkadaşlar mı haklıdır?

Yanlışım varsa affedin. Cevabınızı rica ederim. Hürmet ve saygılarımla...

Cevap: Siz Cuma namazlarını iş yerinde açtığınız Mescidde gönül rahatlığıyla kılın. O afaki hüküm verenler kılmak istemi­yorlarsa kılmasınlar. Biz dini Fıkıh Kurallarıyla dini daraltanlardan değil, insanlığa geniş ufuklar açan Kur'ân'dan ve sağlam Sünnetten öğreniriz. Kur'ân Cuma ezanı okunduğunda Allah'ı zikir olan namaza koşmayı emretmektedir. Şurada burada kılmaktan söz etmiyor. Ancak Hanefi okuluna göre Cumanın kılınması için en az üç kişilik cemaatin bulunması gerekir. Şafiî ekolüne göre en az kırk kişi olması hükmü vardır. Sizin İş Yeri Mescidinde bu kadar cema­atiniz varken ne diye Cuma namazı olmasın? "Allah kulları için kolaylığı ister, güçlüğü istemez". Din gönül işidir. "Dinde zorlama yoktur." En makbul namaz, tedirgin olmadan, gönül huzuru ile kılı­nan namazdır. Kanaatime göre uzaklara gitmeden iş yeri mescidinde kılacağınız namaz daha rahat ve huzurlu olur. Namazlarınızı Mes­cidinizde huzur ile kılınız. Allah kabul etsin.