Hangi durumlarda çocuk aldırılabilir? *** Kurbanda besmele çekimi konusu

Hangi durumlarda çocuk aldırılabilir?

Eşim ve ben yedi sene önce evlendik. Dört yaşında bir kız çocuğuna sahibiz. Eşim geçen sene depresyona girerek psikiyatri tedavisi görmeye başladı. Zanax adında kuvvetli bir ilacı beş ay önce bırakarak daha hafif bir ilaca geçti. Hamile olduğunu öğrendiğimiz geçen hafta psikiyatristi kullandığı ilacı bırakması gerektiğini belirterek daha önceden kullandığı ilaç nedeni ile de çocuğun kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.

Eşimin kullandığı ilaçları bıraktığında nasıl olacağı, daha da depresiv bir hal alarak mevcut çocuğumuzu da etkileyebileceğinden bahsederek birkaç görüşme sonrasında bize kararını bildireceğini belirtti. Olası bir çocuk aldırma kararında dinen ne kadar suçlu sayılacağız? Hamileliğinin henüz beşinci haftasındayız. Sizin görüşünüz bizim için çok önemli. Saygılarımla.

Cevap: Çocuğun, annenin sağlığı açısından kesin tehlike olacağı doktor kararıyla sabit olursa 3 veya dört ay içinde çocuk aldırılabilir. Çünkü henüz doğmamış çocuk için anne hayatı feda edilemez. Ama böyle bir durum yoksa varsayımlara göre hareket etmek doğru değildir. Belki anne daha da sağlıklı olur, belki çocuk son derece zeki ve sağlıklı olur. Bunu bilemeyiz. Öyle ise sadece vehim ve kuşku ile dünyaya gelmeğe hazırlanan bir ruhun hayatına kıymanızı doğru bulmam. Bu günahtır ama günah derecesini ölçecek günahölçer aletine sahip değilim.

 

Kurbanda besmele çekimi konusu

Hocam sizin işin özüyle ilgilenmemizi, bunu faydalı bulduğunuzu biliyorum ama sizin haram etlerle ilgili son yazınızı okuduktan sonra bu soruyu sorma ihtiyacı hissettim. Sorum kesinlikle mezhepçilikle alakalı değil yanlış anlaşılma olmasın hocam, sadece doğru mu anlamışım sizin düşüncenizi diye soruyorum. Hocam biliyorsunuz Şafii mezhebinde kurban yada hayvan kesmeden önce besmele kesme zorunluluğu yok diye biliniyor onlara göre bu bir sünnet hocam eğer biz kurbanımızı vekâlet yoluyla bir Şafiiye kestirirsek ya da Şafii bir kasaptan alırsak onların besmele kesmeden kesmeleri durumunda kurban vazifemiz yine de yerine gelmiş olur mu ya da kasaptan aldığımız et haram mıdır???

Benim yazınızdan anladığım Müslüman olduklarından dolayı kurban yerine gelmiştir ve et haram değildir   çünkü yazınızda:  “Allah'ın adı unutularak anılmadan kesilen hayvan helaldir. Kasıtsız olarak gaflet ile Allah'ın adı anılmadan kesilen hayvan eti de helaldir. Ama Allah'a inanmadığı için Allah adını anmayan insanın kestiği haram olur.” Yazıyor. Onlar da Allaha inanan Müslümanlar.

Cevap: Kardeşim Allah rızası için okumuş yazmış bir adamsınız, tırnak içine aldığım yazıda gayet açık ve net olarak konuyu açıkladığım halde siz hala Şafii, Hanefi deyip duruyorsunuz? Etmeyin eylemeyin. Müslümanlığı böyle dar mezhepçilik kalıplarına sıkıştırmayın. Dinin ruhunu anlamaya çalışın. Bana ne Şafii, Hanefi, ben Kur'ân'ın ve sünnetin özünü yazıyorum, siz “Şafiiye kestirirsek helal olur mu olmaz mı?” deyip duruyorsunuz.

Yahu kime kestirirsen kestir, Allah'a inanan insan kasten Allah adını es geçmez. Unutarak besmele çekmediyse zararı yok. İnanmadığı için Besmele çekmediyse müşrikten de beterdir. Bilmem ben sizi nasıl ikna edeceğim? En iyisi gönlünüz nasıl hüküm veriyorsa öyle yapın. Hiç kimse Allah'ın vekili değildir. Kabul olup olmadığını da vallahi kimse bilmez. Sadece kabul edecek olan Allah bilir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş