Sünnet ile farz arasında bir iş yapılabilir mi? *** Ölüm ile ahiret arasındaki zaman diliminde ne olacak?

Sünnet ile farz arasında bir iş yapılabilir mi?

Hocam merhaba, namaz esnasında küçük bebeğim uyanıp ağlayınca kıldığım namazı (örneğin öğlenin ilk sünnetini) selam vererek tamamlayıp bebeğime baktıktan sonra kaldığım yerden(öğlenin farzı ile) devam edebilir miyim yoksa namaza tekrar baştan mı başlamam gerekir? Teşekkürler!

Cevap: Sünneti kılınca herhangi bir işin çıkarsa onu görüp veya bebeğinle ilgilenip sonra farzı kılabilirsin. Zaten sünnet kılmak zorunlu değil, nafiledir. Kulun kendiliğinden yaptığı ibadettir. İşi acele olan hiç sünnet kılmaz, doğrudan farzı kılabilir. Farzı kılmakla üzerinden yükümlülük kalkar. Sünnet kılanın sevabı daha çok olur ama kılmayana bir sorumluluk gelmez. Bu münasebetle Yeni İlmihal Adı kitabımızdan, namazı kesmek ve ardından tamamlamakla ilgili bahsi aktarmayı yararlı görüyorum:

• Namazı Kesmeyi veya Vaktinden Geri Bırakmayı Vâcib ve Caiz Kılan Sebepler

1) Bir zâlimin yahut bir hayvanın saldırısına uğrayan veya suya düşmek, boğulmak, yanmak gibi tehlikeli bir halde bulunup yardım isteyenin imdadına yetişmek için namazı kesmek vâcib(gerekli)dir. Böyle tehlikeli durum yoksa sırf ana babasından birinin çağırmasıyla namaz yarıda bırakılmaz. Ama bu, farz namazlar içindir. Nafilelerde ise ana babası kendisinin namazda olduğunu bildikleri halde çağırırlarsa cevap vermez, fakat namazda olduğunu bilmeyerek çağırırlarsa namazı yarıda bırakıp onlara cevap verir.
 

2) Çocuğunun ölümünden veya başına bir hal gelmesinden korkan anne veya babanın da namazı kesmesi yahut vaktinden sonraya bırakması vâcibdir,

3) Kurdun hayvanlara saldıracağını, bir körün kuyuya veya damdan aşağıya düşeceğini kuvvetle zanneden kimsenin de namazı kesmesi vâcibdir. Ama zannı kuvvetli değilse namazı kesmesi vâcib değil, caiz olur,

4) Bir dirhem değerinde bir malın çalınmasından korkan kimse –bu mal başkasının da olsa– namazı kesebilir.

5) Hırsızdan, eşkıyadan, selden korkan yolcunun da namazı vaktinden sonraya bırakması caizdir,
 

NAMAZDA ABDESTİN BOZULMASI

Namaz içinde abdestin gayr-i ihtiyari bozulmasına (sebk-ı hades) denir. Abdesti elinde olmadan bozulan kimse, gidip yakın yerde abdest alır, gelir, bıraktığı yerden başlayıp namazı tamamlar. Bıraktığı yerden başlayıp namazı tamamlamağa (bina) denir. Kasten abdestini bozanın namazı bozulur. Onun yeni baştan kılması lâzımdır. Fakat istemeyerek abdesti bozulan kimse namazını bina edebilir. Ama yeniden kılmak daha iyidir.

 

Ölüm ile ahiret arasındaki zaman diliminde ne olacak?

Hocam ölüm ile kıyamet arasındaki zaman diliminde ne olacak diye merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler Hocam.

Cevap: Doğrusu ben Âhiret ahvalinin ayrıntılarını o kadar bilemem. Bildiğim şudur ki: Ölen kişi, derhal Allah'ın huzuruna çıkarılıp sorguya çekilir. Dünyada yaptığı eylemlere, davranışlara göre ya cehennem gibi, ya da cennet gibi bir hayata kavuşur. Son güne kadar böyle devam eder. Ancak orada zaman olmadığı için usanmak söz konusu değil.

Her insan ruhu, günahlarının cezasını çektikten sonra sıkıntılarından, azaplarından kurtulup yüksek mertebelere, cennetlere çıkarılır. Elbette cennetin de dereceleri vardır. Peygamberler ve salih kişiler en yüksek tabakada bulunurlar. Kıyamet olayında da ruhlara zamanın çürütmeyeceği, ebediyet bedenleri içine konulur ruhlar, şeffaf bedenleriyle asıl mekânlarına gönderilirler. Bu konuda ayrıntı için "İnsan ve İnsanüstü Varlıklar" ve "Görünmez Âlemin İzleri" adlı eserlerimi okumalısınız.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş