Porselen diş gusül abdesti *** Talakla ilgili bir sorum vardı hocam *** Bir takdir yazısı

Porselen diş gusül abdesti

Benim ağzımda dolgularım var bir de ön dişim kırılmıştı, onun yerine porselen diş yaptırdım. Bunların gusül abdestine manii var mı??

 Cevap: Kardeşim Allah rızası için bu gibi şeyler, bugünün sorusu olmamalı. Nedir bu dolgu veya protez dişin bu kadar ardına düştünüz! Ağzındaki diş ister ana dişi olsun, ister porselen veya takma. Hiç fark etmez. Abdest alırken veya guslederken ağzını yıkarsan guslün tamamdır. Hatta bazı âlimlere göre ağzı yıkamak bile şart değildir. Farz olan yüzü yıkamaktır. Yüreğini ferah tut, dişle değil, gönlü temizlemekle meşgul ol. Dişle uğraşmak sana manevi bir katkı sağlamaz ama gönlünü temizlersen işte kurtuluş ondadır. Yüce Allah Kur’ân'da Peygamber'ine “elbiseni temizle, pislikten manevi kirlerden kaçın!” buyurmaktadır. Dışı ve dişi bırak da içine bak içine!


Talakla ilgili bir sorum vardı hocam

Hocam aşağıda anlattığım olay esnasında kimse yoktu. Bu olayı kimse bilmiyor, sadece sahte isimlerle durumu sorduğum ilahiyatçı hocalarımız var, o kadar. Onlar da beni tanımıyorlar??? Ayrıca olay haram olan talak mı o da belli değil. Yani hayız döneminde mi oldu, yoksa hayızdan sonra, ama cinsellik yaşandıktan sonra mı oldu yoksa sünnete uygun zamanda mı oldu, hatırlayamıyorum. Ama sünnete uygun olma ihtimali %20. Hocam bu kadar veriden sonra sormak istiyorum: Aşağıdaki olayda talak meydana gelmiş midir?

Affınıza sığınarak bir sual soracağım. Ben ve eşim birbirimizi seviyoruz. Ancak eşimin 13-14 yaşındaki yeğenleri, sırf ben halalarıyla evlendim diye bana saygısızlık edip sinirlendiriyorlar. Eşim de bu olay, başkasıyla evlenseydim gene olacaktı; senle alakası yok gibisinden laflar söyledi. Ben de eşime  "Seninle evlenmek kabahatsa ve bu mesele hakkında yapılacak bir şey yoksa boşanalım öyleyse"  dedim.  Benim konuşma öncesinde veya konuşma sırasında boşanma niyetim yoktu yani o olay olduğunda eşimden boşanmak istemiyordum.

Cevap: Anlattığınız sözle boşama olmaz. Kadın ancak üç ay içinde boşanabilir. Her ay, temizlik süresi içinde kadına hiç yaklaşmadan "Seni boşadım" demekle olur. Bir ve ikinci boşama ayında kadına dönme imkânı vardır. Üçüncü ayın sonunda sözünden vazgeçmez, boşamada ısrar ederse işte o zaman kadın tamamen boşanmış olur. Senin anlattığın olayda böyle bir şey yok, sadece bir söz ve boşama kastı olmayan bu sözle ne dönüşümlü talak olur, ne de ebedi talak. Bu söz geçersizdir.

 

Bir takdir yazısı


Hocam içimden geldiği için mail atmak istedim. Son günlerde size mail atmak istiyordum ama biraz çekindiğim için kararsızdım. Son hutbenizi özellikle çok beğendim. İnşallah önümüzdeki günlerde başkalarını da eklersiniz. Hocam bazen içinde bulunduğum ağır çalışma temposu sebebiyle neden çalışmakta olduğumu, sonunda nereye varacağımı unutuyorum da küçük şeylere kafamı takıyorum, kendimi boş bir akıntıya kapılmış hissediyorum. İbadetlerim beni bu akıntıya kapılmış hissetmekten kurtarıyor neyse ki, kalbime huzur veriyor. Şu an yurtdışında okuyorum.

Etrafımdaki insanların da aslında belki de gerçek mutluluktan, Allah aşkından uzak yaşadıklarını hissediyorum. Belki de gerçek bir kaynaktan yararlanmadıkları için, okumadıkları için. Hocam başka din adamlarının eserlerini takip etmiyorum ama sizden okuduğum öğrendiğim her şey, kalbime ve aklıma hitap ediyor. İnsanları boş detaylarda boğulmaya değil, dinin özüne davet ediyorsunuz, Allah aşkına davet ediyorsunuz. İnşallah gelecekte Kur’ân tefsiriniz ve başka eserleriniz yabancı dillere çevrilir de, o insanlar da Tanrı sevgisinin ışığından yararlanırlar, onların da kalpleri sevgi ve huzurla dolar.  Sevgi ve Saygılarımla. Bir Okurunuz


Cevap: Teşekkür eder, başarılar dilerim. Selam ve sevgilerimle. S. A.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş