KUR’ÂN’A GÖRE ÜSTÜNLÜK ÖLÇÜSÜ *** ÖVÜNME UĞRUNA YALAN GÜNAHINDAN NASIL KURTULURUM? PDF 
Pazar, 24 Şubat 2019 00:00

KUR’ÂN’A GÖRE ÜSTÜNLÜK ÖLÇÜSÜ

Bir forumda gördüğüm yazıyı sizinle paylaşmak istedim..

Benim öğrenmek istediğim Kur’ân-ı Kerîm’de herhangi bir ırk için kutsal ya da seçilmiş kutsanmış gibi bir deyim var mi?

İncil’de İsrail oğullarının Rabbin seçilmiş halkı olduğu ve diğer halkların İsrail oğulları üzerinden kutsanacağı yazıyor (eski testament), Kur’ân’da bu nasıl? Eğer kutsal bir ırk var ise neden kutsal?

Cevap: Kur'ân'da üstün veya kutsanmış ırk yoktur. Allah katında üstün olanlar, Allah'ın buyruklarına göre yaşayanlardır. Bir zamanlar Yahudiler, Allah'ın peygamberine uyup sadece Allah'a taptıkları için putlara tapanlardan üstün tutulmuşlardır. Elbette Allah'a tapanlar, uydurma tanrılara tapanlardan üstündür. Ama bu ırk üstünlüğü değil, din üstünlüğüdür. Yoksa insanlar hep aynı atadan anadan gelmişlerdir. İnsanların yaratılışı aynıdır. Üstünlük yoktur. Peygamberimiz "Arabın yabancıya, yabancının Araba, siyahın beyaza, beyazın siyaha bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük taslayan Araplar helâk olmuşlardır" buyurmuştur. Üstün ırk iddiası Kur'­ân düşüncesine aykırıdır. İşte Kur'ân'ın buyruğu:

Ey insanlar, biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve birbi­rinizi tanı­manız için sizi milletlere ve kabîlelere ayırdık. Allâh yanında en üstün olanınız, (günâhlardan) en çok korunanınızdır.” (Hucurât: 13)

 


 

ÖVÜNME UĞRUNA YALAN GÜNAHINDAN NASIL KURTULURUM?

Sayın hocam benim bir sorunum var, mail adresime cevap yazar mısınız? Ben arkadaşıma, çok zenginim, bir sürü kız arkadaşım var diye yalan söylemek zorunda kaldım, şimdi o kişi ile konuşmuyorum. Biliyorum ki günah. Bundan nasıl kurtulurum? O kişiden helallik aldım ve görüşmüyoruz. Gerçekleri de söylemedim ne yapabilirim? Cevap yazar mısın, bek­li­yorum hocam...

Cevap: Önce övünmek, kibir gurur eseridir. Yalan söylemek ise büyük günahlardandır. Kur’ân, kibirden gururdan, yapmadığı ve yapa­mayacağı şeyleri söyleyip caka satmaktan uzak durmayı emretmektedir. Söylediğiniz söz, arkadaşınıza bir şekilde zarar ver­miş ise doğruyu söyleyip ondan helâllik almanız veya en azından ona verdiğiniz zararı telâfi etmeniz gerekir. Ama söylediğiniz kimseye zarar vermemiş, sadece bir övünmeden ibaret kalmış ise Allah'a tevbe edip af dilemeniz gerekir. Kur’ân palavra atmayı, yapamayacağı şeyler söyleyip övünmeyi yasaklamış ve bunun Allah’ı kızdıracağını vurgulamıştır: “Ey inananlar niçin yapmayacağınız şeyi söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi söylemek, Allâh katında en sevilmeyen bir şeydir.” (Saf: 2-3)

Her ne olursa olsun kul hatâsından dönüp Allah’tan af dilemelidir. Allah, kendisine yönelen kulunu bağışlar. O'nun rahmeti boldur, kullarına acır.

"Tevbe ya rabbi ya Kerîm; estağfirullahelazîm.

Kullarına sensin rahîm, estağfirullahelazîm"

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş