Nikâh tazelemenin gereği var mı? *** Yahudilerle ilgili bir ayet

 

Nikâh tazelemenin gereği var mı?

Selam isminin manalarına bürünebilmek üzerin(m)ize olsun.

Sayfanızdaki soru cevapları beklemek bile ayrı bir heyecan oluyor artık. Bazı günler gece yarısı bazı günler de sabah işe giderken okumak; ah 2 satır daha fazla olsaydı da nasiplenseydik diye serzenişler.

ALLAHA şükür Vatan gazetesi sayfasındaki arşivler halen açık ve eski yazılarınızı okuyabiliyoruz. Biraz önce nikâh konusu Ekim 2010 yazılarında okuyunca aklıma takıldı, kusuruma bakmayın araştırmadan soruyorum;

Denizci olduğum için evden bazen 10-15 gün sürelerle ayrı kalıyorum. Benim gibi diğer arkadaşlarla sohbetlerimizde de konuşuluyor; nikâh yenilemek diye bir şey söz konusu mu? Arkadaşlarımızın danıştığı bazı hocalar uzun seferden gelince yenilemenizde (imam nikâhı) fayda var demişler. Ben de Kur’ân'da böyle bir şeye rastlamadım, hadislerde de örneğini görmedim ama işi Ehline soralım, dedim.

Üzerimizde hakkınız var, sizin sayenizde bazı şeyleri daha iyi anlıyoruz; hakkınızı helal edin.

ALLAH’ımızdan yakîninizin artmasını talep ederim. Saygılar

Cevap: Nikâh tazelemek veya yenilemek diye bir şey yoktur. İmamın okuduğu dua ile de nikâh yenilenmez. Ancak karısını bir kez, ya da iki kez boşayan kimse, bu sözünden döner. Onun karısını öpmesi veya sözümden dönmesi demek işte nikâhı tazelemek budur. Dua ile olacak şey değil. Karısını boşamamış olan kimse, on yıl da ayrı kalsa nikâhı devam eder, tazelemeğe gerek yoktur. Karısını bir veya iki kez boşayan ve üç ay içinde karısına dönmeyen kimsenin boşaması uzun ayrılığa dönüşür. Onun, karısına dönebilmesi için kadına mehir vermesi ve yeniden nikâh kıyması gerekir. Ama kadın dilerse mehir almadan kocasına varabilir; istemezse bu durumda kocasından tamamen ayrılır.

 Anlar ki verir laf ile dünyaya nizâmât

Bin türlü teseyyüp bulunur hânelerinde

 

Yahudilerle ilgili bir ayet

Hocam Kur’ân’da Yahudilerle ilgili bir ayette, onlar azınca onların devletini ortadan kaldıracak bir halktan ama kuzeyde yaşayan bir halktan bahsediliyor diye hatırlıyordum; bu yanlışmış. Bunu bugün anladım ben bu konuda yanlış biliyorken küfür ya da bid’atta mıydım? Eğer gerçeği öğrenmeden ölseydim kesin cehennemlik mi olacaktım hocam?

Cevap: Allah yanılarak yapılan eylemlerden sorumlu tutmaz. Bile bile yapılan eylemlerden sorumlu tutar. Sizin Yahudilerle ne alıp vereceğiniz var? Siz kendinize, kendi ulusunuza bakın. Hiç trafiğe girdiniz mi? Girersen ne menem erişilmez millet olduğumuzu görürdün. Dünyada acaba bizim gibi kural tanımaz, bencil, ben merkezli bir millet var mı? Bilmem. Yolda yürümesini, araba sürmesini bilmeyen insanlar, başka milletlerin sonucuyla uğraşıp duruyorlar. Siz kendinizi düzeltin kardeşim önce kendinizi.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş