ÂDETLİNİN İBADETİ *** ÂDETLİ BAYAN HAC VE UMRE'DE... (1) PDF 
Perşembe, 10 Ocak 2019 00:00

ÂDETLİNİN İBADETİ

S.A. Hocam, Sorum şu siz, âdetli kadınların âdet günlerinde namaz ve oruç tutabileceğini söylerken diğer kaynaklar bunu yasaklıyor. Hatta bir hoca sitesinde namaz kılamayacaklarını söylüyor. Buna ben inanmıyorum ama eşime ve çevremdekilere nasıl anlatabilirim? Onlara doğruyu nasıl göstermeliyim?

Cevap: Tek bağlayıcı hüküm, her şeyin başında Kur’ân’ın hükmüdür. Sonra ona ters olmayan, onu açıklar mahiyetteki sağlam Sünnet gelir. Ama esas olan Kur’ân’ın beyanıdır. Cünüp olduğu halde havanın soğukluğundan dolayı yıkanmadan, sadece teyemmüm edip askere namaz kıldıran komutan Ambr ibn Âs’ın yaptığını duyunca Peygamberimiz, gülümseme ile tasvib etmiştir. Cünüplük mü hafiftir, âdet hali mi? Âdet kadın için bir özür sayılır. Pislik değil, sağlık belirtisidir. Mazeretli her namaz vakti için abdest alıp o vakit içindeki ibadetlerini yapar. İşte âdetli de öyle yapmalıdır. Nitekim Peygamberimizin, âdet döneminde ara ara kan gelen kadına orucunu tutup namazını kılmasını emrettiği rivayet edilir. Namazın özü Zikirdir. Allah’ı zikretmeğe engel hiçbir hal yoktur. Allah’ı zikretmek caiz ve gerekli olduktan sonra namazın dış biçimi olan ayakta durmak, eğilmek ve secdeye gitmek mi caiz olmuyor? Temel öğe olan Zikir olmayınca o biçimsel hareketler namaz olmaz. Aktörün rol icabı kıldığı namaz, namaz değildir. Âdetli kadının murdar olacağı hükmü Kur’ân’ın değil, Tevrat’ın hükmüdür.

 


 

ÂDETLİ BAYAN HAC VE UMRE'DE... (1)

S.A. Hocam, Hac veya Umre yapmak isteyen Bayanlar,adet görüyorsa ihrama girebilirlermi?

Ka’be’ye gidip tavaf ve say yapabilirler mi? Arafat’a çıkıp vakfe yapabilirler mi?

Adet günleri uzun olabiliyor ve sayılı günlerde gidildigi için Bayanlar zorluk çekiyor, bu konuda sizin değerli fikirlerinizi bekliyoruz kıymetli Hocam, bizlere Dinimizi sevdirdiniz, biz sizi çok seviyoruz, Allah sizden razı olsun Hocam. Selam ve saygılarımla...

Cevap: Kaç kez yazdım: Âdet ibadete engel değildir. Arşive girip bu konudaki yazılarımı okuyabilirsiniz. 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş