KURBAN FARZ MI, FARZ İSE KİME FARZ? *** ALDATMANIN SORUMLULUĞUNDAN NASIL KURTULABİLİRİM?
Perşembe, 27 Temmuz 2017 00:00

KURBAN FARZ MI, FARZ İSE KİME FARZ?

Sayın hocam, evliyim kocam emekli, bankalara kredi borcu var, eşimin emekli maaşı ile geçiniyoruz.  Ben çalışmıyorum ev hanımıyım, kirada oturuyoruz. Babamdan kalan ortak mülkler var oradan gelen ayda 1.300 TL kiralarla ev almak için bankada para biriktiriyorum. 15 senedir yaptığım birikim 150 bin TL oldu. Bana kurban kesmek farz mıdır? ...

Cevap: Ev almak için biriktirdiğiniz para, orta halli bir ev alacak duruma gelinceye dek siz zengin sayılmazsınız. Kurban zengin olana düşer. Sizin kurban kesmeniz gerekmez. Ayrıca kurban kesmek farz değil, yani zorunlu bir ibadet değil, sadece sünnettir. Kesen sevap alır, kesmeyen günaha girmez. 

 


 

ALDATMANIN SORUMLULUĞUNDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

Selamünaleyküm hocam. Ben genç yaşlarda (şu an 26 yaşındayım, olay 19 yaşımdayken olmuştu) bir kızı maddi olarak kullandım. Seni seviyorum diye diye kendime bağladım. Kızdan para aldım. Cinsel münasebette bulunmadım ama. Daha sonra bu kız durumu anladı ve benden ayrıldı ve beddua etti (en azından kendi beddua ettim demişti). O yıllardan beridir işim rast gitmez oldu. Şu sorularıma cevap verirseniz sevinirim; 

1-Bu beddua eden kızı benim görmem bulmam zor. Helallik almam zor gözüküyor. Bu durumda ne yapmak lazım?

2- İstiğfar duası bu durumda işlerimi yoluna sokmakta işe yarar mı?

Saygılar...

Cevap: Her şeyden önce yapılan hatadan dönmek, Allah'ı memnun etmek gerekir. Allah taala kulunun kendisine yalvarmasından hoşlanır.

"Bir kez Allah dese aşk ile lisan,

Dökülür cümle günah misl-i hazan:

Yani kul, gönülden, aşk ile bir defa "Allah!" Diye yalvarsa bütün günahlar güz yaprakları gibi dökülür. Aldatıp sömürdüğün kızdan helallik alman elbette önemlidir ama bu mümkün değilse o kızın Tanrısına yalvar. O affederse işlerin rast gider. Benim tavsiyem Namaza başla, namazlarını muntazam kıl. Her namazın ardından Allah'a tevbe et, af dile. Yüce Mevla kullarına son derece şefkatlidir. Seni bağışlar, işlerin de yoluna girer inşaallah. Benim elimde başta bir reçete yoktur. Allah işlerini rast getirsin evladım.